Razstava o Nikolaju Koperniku

V sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Poljske v Republiki Sloveniji vas vabimo na ogled dokumentarne razstave Nikolaj Kopernik – Romanje k zvezdam, posvečene življenju in delu poljskega astronoma.

Ob 550-letnici rojstva je Akademija Nikolaja Kopernika pripravila dokumentarno razstavo o Nikolaju Koperniku (1473–1543) Romanje k zvezdam, renesančnem učenjaku – utemeljitelju heliocentričnega sistema, matematiku, pravniku, zdravniku, diplomatu, kanoniku, kartografu, inženirju, iz Torunja.

Akademija Nikolaja Kopernika je mednarodna ustanova, ki jo sestavljajo poljski znanstveniki in znanstveniki drugih držav, in je tudi glavni center za izvajanje nacionalnega kopernikanskega programa. Akademija temelji na petih stebrih, ki ustrezajo področjem dosežkov Nikolaja Kopernika in so postali podlaga za organizacijo zbornic Akademije; to so astronomija, ekonomija, pravo, medicina ter teologija in filozofija.

Razstavo sestavlja enajst izobraževalnih plakatov, na katerih je (v angleškem jeziku) predstavljena življenjska in znanstvena pot Nikolaja Kopernika – od njegovega otroštva, šolanja v Krakovu na Poljskem, študijskih potovanj (Bologna, Rim, Ferrara, Padova) do njegovega raznolikega dela v službi države in Cerkve –, besedilo pa je dopolnjeno z bogatim dokumentarnim slikovnim gradivom.

Ob tej priložnosti je v petek, 24. maja 2024, zavod obiskal nj. eksc. dr. Krzystof Olendzki, veleposlanik Republike Poljske v Republiki Sloveniji, s soprogo Joanno Olendzko; mag. Anton Česen, direktor Zavoda sv. Stanislava, jima je pred odprtjem razstave kratko predstavil našo ustanovo, zavodske projekte, v katerih sodelujemo s katero od prijateljskih ustanov na Poljskem, spomnili pa so se tudi nekaterih kulturnozgodovinskih dogodkov, ki povezujejo naši državi. Še posebej dragocen spomin za vse je bil obisk papeža Janeza Pavla II., ki je ob svojem prvem obisku v Sloveniji 18. maja 1996 obiskal tudi Zavod sv. Stanislava. Veleposlanik in njegova soproga sta nekaj pohvalnih in spodbudnih misli vpisala tudi v zavodsko knjigo.

V navdihujočem nagovoru ob odprtju razstave Nikolaj Kopernik – Romanje k zvezdam je dr. Krzystof Olendzki dijake spodbudil, naj po Kopernikovem zgledu dejavno spoznavajo raznolika strokovna in umetniška področja, zavzeto širijo svoja obzorja, pogumno stopajo preko domačih mej in se pri študiju povezujejo z evropskimi sovrstniki. Ob koncu je veleposlanik skupaj z direktorjem zavoda razstavo tudi odprl.

V glasbenem programu ob odprtju so nastopile dijakinje 2. letnika Škofijske klasične gimnazije pod mentorstvom prof. Marjetke Kozmus, ki so zapele zimzeleni Orion in Zemlja pleše, na klavirju jih je spremljala dijakinja Neža Sušnik.

Razstava je na ogled v atriju pred zavodsko cerkvijo do 21. junija.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content