Razstava “Voda okrog nas … in v nas”

Dneve evropske kulturne dediščine bomo v Zavodu sv. Stanislava letos zaznamovali z razstavo »Voda okrog nas … in v nas«, ki so jo pripravili dijaki 4. c Škofijske klasične gimnazije. Dijaki so raziskovali različne pojavne oblike, pomene in vlogo vode tako v naravi kot v kulturi; poleg pisnih predstavitev so poskrbeli tudi za fotografsko in likovno gradivo, s katerim so poskušali ujeti vodilno misel letošnjih DEKD: Voda – od mita do arhitekture. Ob naslovno nit so tako nanizali kratke predstavitve vode na Zemlji, vlogo vode v starih rečnih kulturah, vodo v organizmih, nanjo so pogledali s kemijskega vidika, nato pa predstavili vodovod v rimski Emoni ter prvo črpališče pitne vode v Klečah, lotili pa so se tudi vodnih božanstev v različnih mitologijah ter se ozrli na vodo v grški filozofiji in ne nazadnje v Svetem pismu.

Razstava bo na ogled na hodniku v 2. nadstropju Škofijske klasične gimnazije, odprli pa jo bomo v sredo, 27. septembra, ob 10.30. Vabljeni k ogledu fotogalerije.

Z izbiro teme, Voda – od mita do arhitekture, se Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije v okviru letošnjega projekta Dnevi evropske kulturne dediščine pridružuje skupni evropski temi, ki je v letu 2017 posvečena naravi. Pravica do vode kot ustavna pravica je v tem obdobju zelo aktualna tema v slovenski družbi in zato želijo opozoriti na ustrezen odnos do vode in vodnih virov, ki so bili tudi v zgodovinskem kontekstu skupni (vaški vodnjaki, vaši kali, ipd.). S to temo se približujejo tudi ciljem trajnostnega razvoja sodobne slovenske družbe.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content