Razstava Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji

V počivališču pritličja gimnazije je na ogled razstava Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji, ki nam jo je prijazno posodil Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete v Ljubljani.

Razstava Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji je nastala v okviru istoimenskega triletnega raziskovalnega projekta Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Znanstveno-razsikovalnega središča Koper in Slovenskega etnografskega muzeja. Pri projektu sodelujejo tudi Pokrajinski muzej Celje, Narodni muzej Slovenije in Pomorski muzej “Sergej Mašera” Piran. Avtorici razstave sta dr. Nataša Vampelj Suhadolnik in dr. Helena Motoh.

Razstavni panoji so opremljeni s slikovnim in besedilnim materialom ter QR kodami za dostop do opisov predmetov na spletu – povežete se lahko do podatkovne baze in spletne strani Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji, ki na nacionalni ravni povezujeta vse vzhodnoazijsko gradivo, ki se nahaja v različnih slovenskih muzejih in institucijah, ter uporabniku omogočata prijazno uporabo in analitični ter sintetični pregled gradiva v slovenskih muzejih. Podatkovna baza in spletna stran sta del projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji: vpetost slovenskega prostora v globalno izmenjavo predmetov in idej z Vzhodno Azijo.

V okviru projekta je nastala tudi dinamična spletna predstavitev Misijonarski zvitek iz Šanghaja. To je svileni in papirnati zvitek s tremi katoliškimi prizori, ki je nastal v drugi polovici 19. stoletja v Šanghaju in je eden redkih tako dobro ohranjenih tovrstnih izdelkov na svetu. Hrani ga Pokrajinski muzej Celje, več o njem lahko preberete na spletni strani Vzhodnoazijskih zbirk v Sloveniji ali pa spoznate zgodbo zvitka skozi dinamično spletno predstavitev.

»Misijonarski zvitek iz Šanghaja s tremi prizori, imenovanimi (od levega k desnemu) Radost nebes, Smrt pravičnega in Vice. Delavnica Tushanwan, Šanghaj, Kitajska, med 1850 in 1883, ©Pokrajinski muzej Celje, dostopno na: Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji«

Razstava je na ogled do 1. aprila.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content