Sajenje dreves

V torek, 13. 6. 2017, smo v šolskem parku slovesno posadili tri drevesa. Ta drevesa so posadili dijaki tistega razreda, ki so z aktivnostmi ob Dnevu Zemlje zbrali največ točk in tako postali NAJ EKO RAZRED v tekočem šolskem letu.

V letošnjem šolskem letu (2016/17) je to čast dosegel 1. č, lani (2015/16) 1. c, predlani (2014/15) pa 3. c. Ob tej priložnosti so dijaki pripravili krajši kulturni program in pogostitev ob koncu dogodka. Ob zvokih ubranih glasov, dueta čel, citer, harmonike in recitacij smo slovesno posadili in blagoslovili japonski dren cvetnik, malo katalpo in metasekvojo. K še večji slovesnosti so pripomogli tudi gostje: g. ravnatelj, g. ekonom in nekateri kolegi profesorji, pa tudi malčki in otroci, ki so se takrat igrali v parku in z radovednostjo opazovali, kaj se dogaja.

Ob tej priložnosti naj zapišem še zanimivost, ki sem jo prebrala ob slovesnosti: Odrasla bukev z nekaj sto kvadratnimi metri listne površine v vročem poletnem dnevu izpari do 600 l vode, izdela preko 10 kg organske snovi, veže do 10 m3 ogljikovega dioksida in izloči okoli 10 m3 kisika. To pa zadostuje za obnovitev kisika, ki ga potrebuje en človek.

In naj zaključim z mislijo neznanega avtorja: Tisti, ki posadi drevo, sadi upanje.

Brigita Brajkovič, prof. biol., koordinatorka projekta Dan Zemlje

 

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content