Soočenje pred evropskimi volitvami

V sredo, 8. maja 2024, je Škofijska strela v knjižnici dr. Antona Breznika pripravila soočenje pred volitvami v Evropski parlament. Gostili smo šest poslanskih kandidatov: Katjo Sluga iz Levice, Katjo Berk Bevc iz NSi, Matjaža Nemca iz SD, Zalo Tomašič iz SDS, Petra Gregorčiča iz SLS in Mateja Graha iz Gibanja Svoboda.

Debata je bila živa in zelo razgibana. Dotaknili smo se različnih tem, ki bodo krojile mandatno obdobje prihodnje sestave Evropskega parlamenta. Velik poudarek smo dali varnosti in demografiji, govora pa je bilo tudi o vrednotah EU, zelenem prehodu, širitvi in vplivu EU ter možnostih, ki jih imamo mladi znotraj EU in evropskih institucij. Gosti so predstavili stališča, ideje in načrte svojih strank, ob skoraj vsaki temi pa so se pokazale tudi razlike v stališčih. K temu in tudi k živosti debate je gotovo prispevala časovna omejitev za posamezen odgovor in podajanje besede z desne na levo in obratno. Zaradi tega je prišlo tudi do notranjepolitičnega zbadanja in ponavljanja določenih misli. Na soočenju pa ni manjkalo niti replik, ki so debato še bolj razvile.

Na koncu so okroglo mizo popestrili tudi dijaki s svojimi vprašanji. Vsem gostom se še enkrat zahvaljujemo, da so se odzvali našemu povabilu.

Benjamin Brecelj, 2. č

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content