Srečanje projekta Erasmus+, Eurostronomia na Portugalskem – ponedeljek

V drugem dnevu izmenjave ni manjkalo spoznavanja lokalnih zanimivosti, znanstvenih dejstev, druženja in tudi plesa.

Ponedeljek, 23. september – prvi jesenski dan

Zjutraj smo se ob 8.30 zbrali v šoli Escola Secundaria Henrique Medina, kjer nas je najprej prijazno nagovoril podravnatelj šole, pozdravil pa nas je tudi profesor fizike. Sledil je program za današnji dan, ki se je pričel z izjemnim nastopom učenca šole, ki nam je zapel in zaigral pesem “Man on the Moon”. Nato smo se sprehodili do muzeja »Museu Marítimo de Esposende«. To je pomorski muzej, ki se nahaja na zanimivi lokaciji tik ob morju in tu smo si ogledali številne zanimive in zgodovinske predmete. Del muzeja je tudi razgledni stolp, na katerega smo se tudi povzpeli, in od tu smo imeli čudovit razgled na mesto Esposende. Po obisku muzeja smo se odpravili proti mestni hiši, kjer smo si ogledali promocijski video o mestecu Esposende in ga na ta način še bolj podrobno spoznali.

Sledil je povratek nazaj v šolo, kjer smo imeli kosilo. Po kosilu smo odšli k obali, kjer smo imeli kratek plesni tečaj, in sicer smo spoznavali plese iz različnih držav, kot so kolo, makarena, račke itd., in se ob tem zelo zabavali.

Popoldne smo ob 14. uri nadaljevali s programom v šoli. Najprej smo poslušali odlično prestavitev dr. Wolfganga Unkelbacha o luni in njenem vplivu na človeka, ki mi je bila zelo všeč, izvedeli smo precej zanimivega. Nato smo se razdelili v skupine in 15 minut razpravljali o dani temi ter svoje ugotovitve predstavili drugim skupinam. Delo po skupinah se mi je zdelo res odlično in povezovalno.

Uradni program se je končal okoli pol petih, ko smo se s svojimi gostitelji odpravili eni domov, drugi še na kavo in kak prigrizek.

Dan je bil izpolnjen z zanimivimi doživetji in poučnimi vsebinami in veselim se že novih znanj in druženja v naslednjih dneh.

Aleks Kaapre Rehtijärvi, 3. č

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content