Srečanje projekta Erasmus+, Eurostronomia na Portugalskem – torek

Za torek na izmenjavi je treba reči, da je bil to dan, v katerem se je veliko dogajalo.

Dan smo preživeli v Bragi, mestu, v katerem študira večina študentov iz Esposenda. Zjutraj smo bili lahko deležni nove značilnosti mladih Portugalcev, utrujenosti po petih minutah hoje na hrib, na katerem stoji bazilika z imenom Bom Jesus (Dobri Jezus). Cerkev je ogromna in škofijci smo morali tako po prošnji ostalih kot zaradi navade tam nekaj zapeti, tako da smo v prezbiteriju zapeli Nebeški Jeruzalem. Nismo bili ravno ponosni na svojo predstavo, vendar najpomembneje je, da je bilo našim gostiteljem všeč.

Nato so bili na vrsti poskusi iskanja elektronov in muonov (da, tudi jaz še ne vem, kaj je to) na računalnikih univerze, kjer je sledilo tudi kosilo.

Zame in za večino najbolj zabaven del dneva je bilo preizkušanje robotkov, ki so sledili barvnim potem na papirju, ki smo jih narisali s flomastri, in tako smo se vrnili v zabavna in brezskrbna leta, ko smo bili še v vrtcu. Sledil je še film o galaksijah in zvezdah v prav posebni polkrožni dvorani s posebnim projektorjem.

Po povratku v Esposende smo se vsak po svoje odpravili preživljat popoldne, v našem primeru je bila to plaža in preganjanje galebov ter polnočna grozljivka. Spet so našo pozornost pritegnile ceste, tlakovane z granitnimi kockami, in splošna tišina ter mirnost povsod, kamor smo šli. Obisk Portugalske priporočam vsem, ki imajo radi odprte, ekstrovertirane ljudi, mirne vasi, morsko hrano, a pazite, da si zaradi tukajšnjih cest ne uničite koles, če jih boste pripeljali s sabo.

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content