Srečanje projekta Eurostronomija v Makedoniji

Eurostronomia, Erasmus+, Projektno srečanje 3

V okviru evropskega projekta Eurostonomia, Erasmus+ je od 6. do 10. julija 2019 potekalo tretje projektno srečanje koordinatorjev, sodelujočih učiteljev v projektu in dijakov, ki aktivno sodelujejo pri snovanju, organiziranju in izvajanju aktivnosti v okviru projekta. Tokrat je srečanje potekalo na partnerski šoli SUGS „Georgi Dimitrov“ v glavnem mestu Republike Severne Makedonije, Skopju.

Srečanja smo se udeležili dijakinje Ajda Oblak, Karin Terglav, Klara Žabkar in Klara Demšar (OŠAŠ), profesorja Martin Čokl ter Helena Horvat (OŠAŠ) in koordinatorka projekta Alenka Battelino.

Ajda Oblak je takole opisala prvi dan: “Naša izmenjava se je začela z zborom na letališču Jožeta Pučnika in nekolikšno zamudo letala. Uživali smo ob mirni vožnji s prečudovitim pogledom na pokrajino. Z luksuznim prevozom smo se odpeljali v center Skopja, kjer so nas že nestrpno pričakovali naši gostitelji. Nekaj ur smo bile prepuščene družinam, ki so nas razvajale z obilnimi večerjami. Kljub polnim želodcem smo se odpravile šolo, kjer je bil na programu spoznavni večer s predstavitvijo in pokušino tradicionalnih jedi vseh osmih udeleženih držav. Slovenke smo seveda predstavile potico, pa tudi flancatov ni manjkalo.”

Naslednja dva dneva sta bila delovne narave. Dijaki in učitelji smo delali v svojih skupinah. Dijaki so nedeljo začeli s predstavitvijo svojih šol in dejavnosti, ki so se izvajale na vsaki šoli v šol. l. 2018/19. Nato so se razdelili v tri skupine, v katerih so bili predstavniki vseh osmih šol. Prva skupina je raziskovala vse pomembne dogodke, ki so bili pomembni za astronomijo v preteklih dveh letih. Druga skupina je izpopolnjevala slovar strokovnih astronomskih izrazov v vseh jezikih držav partneric v projektu, ki smo ga pripravljali v zadnjem letu. Tretja skupina pa je snovala naslovnico za slovar, ki bo nakazal vsebino projekta in slovarja. Učitelji smo pregledali vse dejavnosti, ki smo jih organizirali in izvedli na posameznih šolah. Po večerji smo se ponovno zbrali in se odpeljali na bližnjo planoto Kozjak, kjer smo opazovali zvezde. Imeli smo srečo, nebo je bilo brez oblačka in lahko smo videli kar nekaj zanimivosti pod strokovnim vodstvom makedonskih astronomov, prof. Čokla in drugih učiteljev fizike. Nastalo je tudi nekaj čudovitih fotografij.

V ponedeljek so dijaki nadaljevali s svojim delom, z delom je začela še ena skupina, ki je pripravila kratek video o izkušnjah dijakov in učiteljev, ki sodelujejo pri projektu Eurostronomia in drugih Erasmus+ projetih. Video bo na ogled na FB strani projekta. Učitelji smo pregledali načrtovane dejavnosti za naše zadnje leto v projektu. Po kosilu smo dijaki in učitelji predstavili drug drugemu svoje delo. Za naslovnico za slovar je bil izbran osnutek Klare Žabkar. Popoldne smo se odpravili na ogled Skopja. Vodili so nas makedonski dijaki, ki so nas navdušili s svojim poznavanjem in pripadnostjo svojemu mestu in narodno zavednostjo.

Torek se je vtisnil v spomin Klari Demšar iz OŠAŠ. Takole je zapisala: “V torek, 9. 7., so nas naši makedonski gostitelji peljali na izlet. Zjutraj smo se zbudili zgodaj, saj smo se malo čez sedem že vkrcali na avtobus, ki nas je odpeljal v Ohrid. Peljali smo se dobre 3 ure, vmes pa smo se ustavili in pojedli zajtrk. Ko smo okrog enajstih prišli v Ohrid, smo najprej imeli dvourni ogled starega dela mesta. Gospod Goran nam je pokazal veliko število cerkev, gledališče, oba stara vhoda v mesto, obzidje, kip sv. Klemena, ki je zavetnik Ohrida, Pearl street, ulico, na kateri imata svoje trgovine družini, ki edini vesta za skrivnost pridelovanja biserov iz kože ribe, ki živi v Ohridskem jezeru, na koncu pa smo se povzpeli na hrib in se ob jezeru vrnili na začetno lokacijo. Tam smo imeli kosilo v restavraciji. Nato smo imeli prosti čas, v katerem smo se kopali v jezeru, se sprehajali po mestu in kupili spominke. Ob petih nas je avtobus odpeljal nazaj v Skopje. Tam smo imeli večerjo z družinami, pri katerih smo v preteklih dneh gostovali. Nato smo se še enkrat dobili zvečer v mestu in se poslovili, saj smo imeli naslednji dan odhode ob različnih urah. Tako smo doživeli še en lep dan v Makedoniji.“

Sreda je bila dan odhoda. Vsi smo se strinjali, da je srečanje pri naših gostoljubnih makedonskih prijateljih prehitro minilo. Več vtisov si lahko ogledate na socialnih omrežjih ŠKG. Veselimo se, da se bomo videli že kmalu, septembra v mestecu Esposende na Portugalskem.

 

Alenka Battelino, koordinatorka projekta

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content