Trening učenja

Za dijake prvih letnikov je v v tednih od 28. septembra do 9. oktobra potekal Trening učenja.

Za dijake 1. letnika je obdobje srednje šole nekaj čisto novega, še ne raziskanega. To pomeni, da lahko marsikomu nov sistem in količina snovi povzročata težave. Zato smo dijaki 1. letnikov bili deležni delavnic Trening učenja. Delavnici sta bili skrbno pripravljeni, dotikali smo se več področij.

Na prvi delavnici smo se dotikali teme “Kako se spraviti k učenju, ko se mi ne da?” To je zelo pomembna tema, ker se dotika občutka, ki ga vsak izmed nas kdaj občuti. S pomočjo kratkega filma smo prišli do ugotovitve, da se zadeva rešuje po štirih korakih:

1. Opazuj se, spremljaj, kako se počutiš – tako boš najbolje ugotovil, kdaj je zate najboljši čas za učenje, bolj boš v stiku s svojimi občutki.

2. Spremeni odnos do jezika – z močjo jezika se lahko spremeni odnos do “ne da se mi”. Če si namesto “učiti se moram, ampak se mi ne da” rečem “učiti se moram in se mi ne da”, je veliko večja verjetnost, da bo v končni fazi nekaj narejeno.

3. Razdeli si učenje na manjše dele – če se učimo po manjših kosih s krajšimi odmori in dosegamo manjše zmage, je končni rezultat veliko boljši.

4. Začini vse skupaj – spremeni okolje, gibaj se, nagradi se.

Na drugi delavnici smo odgovarjali na vprašanja kot so: Kako se zbrati? Katere so najbolj učinkovite tehnike učenja? Itd.

S pomočjo testa smo ugotovili, katera so naša najmočnejša in najšibkejša področja pri učenju, da bomo vedeli, pri čem se moramo še bolj truditi v prihodnje. Delavnice so nam pomagale pri spoznavanju samega sebe in nas motivirale za učenje v prihodnje.

Manica Drnovšek, 1. c

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content