Vabilo na roditeljski sestanek in govorilne ure

Ob koncu prvega ocenjevalnega obdobja ste starši vabljeni na roditeljski sestanek in govorilne ure, ki bodo potekale v petek, 18. januarja 2019, po naslednji časovnici:

Individualne govorilne ure pri posameznih učiteljih in razrednikih za vse letnike:

15.00–16.00

18.00–19.00

Roditeljski sestanek in predavanje (velja za vse letnike enako):

16.00–17.15: predavanje v dvorani Matije Tomca

(Tokratno predavanje za starše se bo dotaknilo pomembnega vprašanja, in sicer kako otrokom privzgojiti tiste lastnosti in vedenja, ki jim bodo omogočila kakovostno življenje ter jih pripravila na težka obdobja v življenju. O tem izzivu bo spregovorila doc. dr. Tina Bregant, dr. med., specialistka pediatrije in specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine, ki že vrsto let piše in predava ter osvešča javnost o lepoti možganov, razvoju otrok in o tem, kako živeti skupaj z otroki – za boljši jutri. Več o predavanju in predavateljici si lahko preberete spodaj.)

17.20 – 18.00: sestanek z razrednikom v matični učilnici

Razporede profesorjev in prostorov, kjer bodo potekale govorilne ure, ter povezave na spletno prijavljanje na govorilne ure pri posameznih profesorjih ste starši prejeli po elektronski pošti.

Veselimo se srečanja z vami.

 

O PREDAVANJU:

Nagovor predavateljice oz. uvod v predavanje

Starši in strokovnjaki mislimo, da pripravljamo otroke za prihodnost. Realnost pa je pogosto drugačna. Niti sami ne vemo, kakšne bodo zahteve glede šolanja, znanja in veščin za naše otroke čez 20 let, ko bodo le-ti zaključili šolanje. Udeležba otroka na vse mogočih aktivnostih in podpora v smislu: »Ti se samo uči, za vse ostalo bomo poskrbeli mi!« še zdaleč ni garancija za kasnejši uspeh.

Raziskave kažejo, da določene lastnosti, ki jih pri otroku vzpodbujamo in negujemo, vendarle vplivajo na to, kako se bo otrok znašel v vedno bolj kompleksnem svetu. Tako vemo, da miselna čvrstost z optimistično naravnanostjo lahko premaga še tako težke ovire. Poštenost, dobrosrčnost, sočutnost, samozavest in zavedanje, da lahko obvladamo še tako težke razmere, nam pomagajo preživeti tudi takrat, ko je hudo. Gibalne spretnosti in veščine, ki jih prakticiramo vsak dan: skrb za osebno higieno, lastno zdravje, kuhanje, pranje in gospodinjska dela izurimo v vsakodnevnem delu, od malega dalje in nam omogočajo dostojno življenje. Če menimo, da se bo otrok v teh veščinah izuril kar preko noči, ob poroki, pri 30-ih, se motimo. Če menimo, da ne zmore pospraviti svoje sobe ali odnesti smeti, hkrati pa nas »dela žalostne, ker ni v šoli priden!«, mu odvzemamo osnovne opravilne sposobnosti, ki jih je zmožen, hkrati pa mu nalagamo težko čustveno breme, ko je on odgovoren za počutje odrasle mame.

Kako naj otroka opolnomočimo za življenje? Katere lastnosti so kasneje v življenju ključne za srečno in izpolnjeno življenje? Skupaj bomo razmišljali o tovrstnih lastnostih: kaj otroci že prinesejo na svet, kaj pa jim privzgojimo. Pogovarjali se bomo o vedenju, ki izhaja iz možganov, ki so vrhunski procesor in odzivnik na izzive okolja, Vabljeni!

O predavateljici

Doc. dr. Tina Bregant, dr. med., specialistka pediatrije in specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine, zaposlena v CIRIUS (Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje) in ZD Kamnik. Kot zdravnica je delala več kot 10 let v UKC Ljubljana, na Pediatrični kliniki v Ljubljani in bila mlada raziskovalka na Kliničnem oddelku za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo ter nato nadaljevala dodatno specializacijo iz fizikalne in rehabilitacijske medicine na URI Soča. Strokovno se je izpopolnjevala v Londonu, Zagrebu, Salzburgu. Poleg rednega dela z otroki zelo rada piše in predava ter osvešča javnost o lepoti možganov, razvoju otrok in kako živeti skupaj z otroki – za boljši jutri. Poleg znanstvenih in strokovnih člankov piše tudi poljudno-znanstvene članke. Je predavateljica na Univerzi v Ljubljani in Zdravstveni fakulteti Angele Boškin na Jesenicah, certificirana vodja Familylabovih seminarjev, licenčna vaditeljica terapije MAES za otroke z gibalno oškodovanostjo in članica Odbora za strokovno-medicinska vprašanja pri zdravniški zbornici Slovenije.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content