Vabilo Slovenske matice

Nadaljujemo s srečanji Matica pod zvezdami, ki jih kot projekt širjenja bralne kulture med mladimi podpira Mestna občina Ljubljana. V ponedeljek, 27. maja 2019, bomo gostili tržaško pesnico Marijo Kostnapfel, ki je lani pri Slovenski matici izdala dvojezično pesniško zbirko Pesmi/Poesie, ob prvem izidu leta 2017 ovenčano z nagrado vstajenje. V literarnem dialogu s pesnico bodo nastopili dijakinje in dijaki Škofijske klasične gimnazije.

Brali bodo pesmi iz avtoričine zbirke ter predstavili svoje lastne literarne stvaritve, objavljene v njihovi dijaški reviji Domače vaje, ki je pod mentorstvom prof. Mateje Gomboc prejela priznanje za najboljše slovensko dijaško literarno glasilo. Pridružila se nam bo tudi pesnica Katarina Gomboc, dobitnica urške na festivalu mlade literature leta 2017, nekoč prav tako učenka Škofijske klasične gimnazije.

Srečanje je imenitna priložnost za vse, ki želijo prisluhniti živahnemu dialogu med zrelo in mladostno poezijo in prozo ter odkriti nove, že izoblikovane literarne zvezde ali tiste, ki to v ljubljanskih gimnazijskih klopeh šele postajajo. Z dogodkom želimo obenem poudariti, da slovenski literarni prostor ne pozna meja, ne pojmov centra in obrobja, ne tumejstva in zamejstva, saj širina in globina njegove govorice daleč presega geografske koordinate države Slovenije.

S projektom Matica pod zvezdami Slovenska matica odpira vrata svoje hiše mladim generacijam in želi postati živahen in topel dom za vse, ki v občutenju slovenske identitete, v zavezi do slovenskega jezika in v ljubezni do slovenske kulture in znanosti želijo stopati po poti duhovnega prebujenja, kakršnega so pred več kot 155 leti z njeno ustanovitvijo začutili slovenski rodoljubi. 

Vljudno vabljeni!

 

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content