Začetek novega Erasmus+ projekta s srečanjem na Škotskem

Med 1. in 6. oktobrom 2019 je na Wellington School v kraju Ayr na Škotskem potekalo prvo srečanje v okviru novega Erasmus+ projekta Small Countries Strong Cultures.

Hkrati je potekala tudi letna UCAPE konferenca, na kateri se je zbralo okoli 80 (večinoma francoskih) učiteljev s katoliških osnovnih in srednjih šol.

V okviru projekta Small Countries Strong Cultures se je skupina iz Zavoda sv. Stanislava (Valerija Lah Peternel, Alenka Battelino, Eva Pišljar Suhadolc in Lily Schweiger Kotar) srečala z delovno projektno skupino belgijske šole Sint Rembert (Torhout), ki sta jo spremljala tudi direktor in njegova pomočnica, in gostitelji škotske šole z go. Susan Coontz na čelu. Na srečanju smo oblikovali smernice za delo v naslednjih mesecih, še posebej za prvo izmenjavo dijakov, ki bo v Ljubljani februarja 2020; dogovorili smo se o nekaterih podrobnostih našega partnerstva ter se udeležili delavnice za delo na spletni platformi eTwinning, ki jo je vodil g. Gary Shiells, predstavnik Britanskega sveta v Združenem kraljestvu.

Eden izmed vrhuncev obiska je bil zagotovo muzikal Fantom iz opere Andrewa Lloyda Webbra v izvedbi dijakov iz Wellington School. Tragična ljubezenska zgodba, ki je bila postavljena na oder mestnega gledališča v Ayru The Gaiety, je oživela pred nami z odličnimi pevskimi točkami, kostumi in sceno ter dih jemajočimi posebnimi učinki. Učitelji in starši so lahko upravičeno ponosni, drugi navzoči pa očarani nad čarobnim večerom, polnim nepozabnih melodij. Iskrene čestitke ansamblu in celotni ekipi!

UCAPE je mednarodno združenje, odprto za vse šole, ki jih povezujejo iste vrednote: njegova naloga je širiti znanje, vrednote in kompetence, ki jih potrebujemo kot državljani sveta. Na tokratnem srečanju je bilo obilo priložnosti za mreženje, navezovanje stikov med učitelji in šolami ter iskanje novih priložnosti za izmenjave in sodelovanje dijakov. G. Dominique Bernard, direktor šole Institution Saint Dominique iz Francije in predsednik združenja UCAPE, je v svojem uvodnem govoru poudaril, da smo prav učitelji na katoliških šolah tisti, ki bi morali v modernem času prisluhniti svojim učencem in dijakom tudi, kadar gre za potrebe, ki presegajo vsakodnevno šolsko rutino. Sledila je predstavitev škotske kulture in dobrih praks dela dijakov na Wellington School pod mentorstvom ge. Susan Coontz, ki je sicer že dolga leta dejavna članica odbora združenja UCAPE.

 

Lily Schweiger Kotar, prof.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content