Zadnja izmenjava v okviru Erasmus+ projekta “STEM – kakovostno osvajanje kompetenc”

Erasmus+ mobilnost v Varaždinu konec avgusta je zelo spominjala na utečeno prireditev “Days of Physics”, le da smo tokrat dodali še biologijo in kemijo. Po dva dijaka iz različnih držav sta se lotila poskusov.

Res je, da so dijaki dobili navodila (v angleščini), a včasih je treba še kaj dodatno razložiti. Še najbolj pa so dijaki zadovoljni, če se jim posreči odgovor na kakšno dodatno vprašanje, ki izda, da so poskus globinsko razumeli.

Pri fiziki so bili razdeljeni na tiste, ki so končali 2. letnik, in starejše. Elektriko, na primer, obravnavamo šele v tretjem letniku, zato je bolj smiselno, da so taki poskusi pozneje na vrsti.

Ponedeljek, torek in četrtek so bili torej namenjeni poskusom. V torek popoldne je bilo tudi športno srečanje, ki pa ni znalo ali si ni upalo izkoristiti domoljubnih čustev. Moštva so bila mešana, ne po državah, kar je vsaj med navijače vneslo nekaj zmede. Za koga naj navijam? No, nismo se hoteli vmešavati v zamisli organizatorjev.

Sreda se je začela zelo zgodaj, saj iz Varaždina do otoka Krka ni prav blizu. Po nekaj ogledih kulturne dediščine, kjer je vsekakor prednjačila Baščanska plošča (naj kar bralec razišče, za kaj gre), je bil tudi čas za kopanje. Plaža v Baški je sicer čudovita, prav tako morje, a kopalcev daleč preveč, da bi se lotili poskusov s krompirjevim topom.

V petek so imeli biologi-kemiki predavanje in vzporedno še za fizike o meteorjih. Predavatelj je tudi pokazal, kako uporabiti Excel za numerično računanje, kar mi seveda že delamo. Priznati pa moram, da še nismo računali (oz. modelirali) padca meteorita, tako da je bila njegova predstavitev res na mestu.

Ne gre le za to, da se s profesorji iz Varaždina in Kragujevca dobro razumemo. V igri sta dve odlični šoli za naravoslovne predmete, zato bomo še sodelovali, pa če bo EU razvezala mošnjiček ali pa tudi ne. Če človek samo pomisli, koliko podobnih srečanj bi zmogli plačati namesti enega samega vojaškega tanka … In kljub temu so biologi človeku dodali besedo sapiens.

Tine Golež, prof. 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content