Zaključek pouka v šolskem letu 2021/22

Redni del šolskega leta 2021/22 smo na Škofijski klasični gimnaziji zaključili v petek, 24. junija, s skupno sveto mašo in proslavo ter razdelitvijo spričeval po razredih.

Zahvalno sveto mašo ob zaključku šolskega leta je ob somaševanju drugih zavodskih duhovnikov daroval gimnazijski kaplan Gregor Bregar.

Proslava pred dnevom državnosti in slovesnost ob zaključku pouka je med drugim vključevala tudi razglasitev rezultatov tekmovanja projektnih nalog in podelitev pohval ravnatelja. Kulturni program so sooblikovali dijaki 2. b pod mentorstvom Maruše Brozovič in Špele Zupan.

Zbrane sta – še zadnjič v svojih vlogah – nagovorila ravnatelj gimnazije in predsednik dijaške skupnosti.

Nagovor ravnatelja Škofijske klasične gimnazije Simona Feštanja:

Spoštovane dijakinje in dijaki, drage sodelavke in sodelavci,

šolsko leto 2021/22 je bilo spet nekaj posebnega. Čeprav se nam danes zdi, da v kontekstu dve leti trajajoče epidemije že kar nekaj časa zopet živimo v normalnosti, se vseeno za trenutek spomnimo, kako smo se še par mesecev nazaj gledali izza zaščitnih mask, malicali po mehurčkih v učilnicah, trepetali pred pretesnimi stiki in preko tablice prenašali pouk za tiste, ki so zboleli ali se znašli v domači karanteni. V dveh obdobjih letošnjega šolskega leta, zgodaj jeseni in pa potem v januarju, ste v karanteno in na dom odhajali tudi celotni razredi – malokateri razred se je temu izognil. Pa vendarle: šola se ni zaprla niti v enem trenutku in večino ciljev smo uspeli izpeljati ali pa vsaj na ustrezen način prilagoditi.

In za to se zahvaljujem vam, drage dijakinje in dijaki, za vaše sodelovanje, za vašo podporo, tudi kritiko, ki je bila kdaj izrečena tudi upravičeno. Posebna zahvala gre tudi vam, dragi sodelavci, profesorice in profesorji, razredničarke in razredniki ter vsi ostali zaposleni, vključno s kaplanom, svetovalnimi delavkami, spremljevalci dijakov, laborantkami, knjižničarjema, sodelavci v kuhinji in računovodstvu ter čistilkami, vzdrževalci, receptorji, našo tajnico Valentino ter pomočnico prof. Marjeto Prašnikar ter mnogimi drugimi, ki ste krojili delo Škofijske klasične gimnazije zadnjih deset mesecev. Bog vam povrni za vložen trud, za vaše potrpljenje ter za to, da ste marsikdaj v izjemno oteženih okoliščinah dali od sebe vse, da smo te mlade lahko pripeljali do današnjega dne, ko lahko odidejo na zaslužene počitnice.

Drage dijakinje in dijaki, ob zaključku šolskega leta želim čestitati prav vsakemu izmed vas, ker vem, da ni bilo lahko, in ker sem prepričan, da ste dali od sebe toliko, kolikor ste zmogli. Prepričan sem, da ste tudi iz težkih preizkušenj potegnili kaj dobrega in koristnega zase, da ste tudi zaradi njih zdaj močnejši in še bolj pripravljeni na življenje. Želim vam, da bi usmerili svoj pogled v prihodnost – tudi zato, da boste lahko puščali za seboj nove in nove sledi. Najprej seveda v bližnjo prihodnost, v počitnice, ki so pred vami. Vsem, ki se odpravljate na potovanja, želim srečno pot in veliko lepih doživetij. Tistim, ki boste počitnice preživeli doma, na morju, v hribih, pri sorodnikih ali pa morda s poletnim delom zaslužili kakšen evro: Imejte se lepo. Tistim, ki boste v naslednjih dneh popravljali še kakšno oceno: Pogumno, saj bo šlo.

Naj ob prihajajočem dnevu državnosti izrazim hvaležnost še za domovino, ki nam je dana in ki jo je Bog, kot je zapisal Cankar, “s polnim periščem lepote razsul na vse štiri strani”. Veselite se torej tudi naše domovine ter lepo praznujte obletnico nastanka naše države.

Kar veliko zahval je. In dovolite mi, dragi dijaki in sodelavci, da se ob koncu svojega devetletnega vodenja gimnazije, ki ga zaključujem s tem šolskim letom, a z velikim veseljem ostajam tukaj, na ŠKG, zahvalim tudi Njemu – zahvalim za blagoslov, s katerim je bdel nad mojim delom in nad vsemi vami, nad vsemi nami vsa ta leta. In bdel bo nad to našo hišo ter ljudmi, ki se bodo srečevali v njej, tudi v prihodnje.

Hvala Njemu in hvala vam, srečno.

Predsednik Dijaške skupnosti Škofijske klasične gimnazije Jure Podbevšek se je predvsem zahvalil svojim sodelavcem in vsem ostalim dijakom ter dvema profesorjema, ki sta zaznamovala utrip šole in se od nas poslavljata z iztekom tega šolskega leta: mentorju dijaške skupnosti Tadeju Riflu in kaplanu Martinu Zlobku. Zahvalo je namenil tudi ravnatelju Simonu Feštanju, ki je vedno mislil najprej na dijake in profesorje ter bil pripravljen pomagati. Jure je vsem zaželel lepe počitnice in da si naberejo novih moči, ki jih bodo 1. septembra res potrebovali.

Skupni del prireditve je sklenila točka domskega narodnozabavnega ansambla Nemam cajta, ob kateri se je nekaj dijakov in profesorjev tudi zavrtelo na plesišču. Pot v matične učilnice, kjer so dijaki iz rok razrednikov prejeli spričevala in pohvale, pa je olajšala sladoledna osvežitev.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content