Dnevi evropske kulturne dediščine v našem vrtcu

V letošnjih dnevih evropske kulturne dediščine smo v vrtcu spoznavali redka in dragocena znanja, spretnosti in poklice ter se tudi sami preskusili v ustvarjanju.

V Vrtcu Dobrega pastirja se zavedamo darov in znanja, ki jih nosijo naši predniki. Zato vsako leto  priredimo dve medgeneracijski delavnici, kjer otroci skupaj s starimi starši izdelujejo adventne venčke in butarice. Spoznali smo tudi, da je Slovenija polna dragocenih obrti, ki jih je vredno poznati in ohranjati. S pomočjo fotografij in izdelkov smo vzgojiteljice otrokom pokazale, kaj vse nastaja na slovenskih tleh. Spoznali smo suhorobarstvo ter se preizkusili v pletenju košaric. Ogledali smo si, kako nastane čipka ter tudi sami poskusili sukati kleklje. Ker je za to potrebno imeti zares spretne prste, smo čipko raje odtiskovali ter na prtičke našili vzorce nageljnov. Oče naše vzgojiteljice Petre nam je prijazno odstopil nekaj gline; v svoji pečarski delavnici Avbelj namreč izdeluje raznovrstne glinene izdelke. Male roke otrok so iz gline oblikovale raznovrstne posodice. Vse to smo spoznavali v času poletnih počitnic, ko radi odpotujemo tudi na morje, zato smo na koncu spoznali še poklic solinarja. Ogledali smo si oddajo Firbcologi. Ker se z vzgojiteljicami žal nismo mogli odpraviti na izlet na morje, smo si ga narisali kar sami. Zraven pa še solinarja z značilnim slamnikom in lesenim strgalom.
Polni novih spoznanj smo svoje izdelke z veseljem razstavili v avli osnovne šole. Vabimo vas, da si jih ogledate (od 23. 9. do 7. 10.); na ogled so tudi izdelki osnovnošolcev in razstava o ščetarskem podjetju bratov Naglič.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content