»Kam greš?«

Likovna podoba letošnjega gesla »Kam greš?« je nastala v treh različicah. 

Prva nas popelje na Veliko planino, kjer naš Pastirček z daljnogledom opazuje bližnje in daljne planine ter z budnim očesom pazi na čredo krav. Veliko je smerokazov, markacij, ovinkov, razpotij … »Katera pot je prava?« se sprašuje Pastirček. Da bo lahko skrbno pregledal cel pašnik in poskrbel za vsako kravico, se bo pogumno podal po najdaljši in najbolj ovinkasti poti – morda najtežji.
Ko se bo ob koncu dneva Pastirček usedel na kamen ob poti, bo, čeprav utrujen, z veseljem opazoval sončni zahod in se spominjal dnevnih dogodivščin, saj bo – vedoč, da je delo dobro opravil – imel mirno vest in dober spanec.
Sonce ga veselo poboža za lahko noč, pastirček pa miren in srečen zaspi ter se naslednji dan zbudi v novo jutro.
Naslednji prizor nas popelje na morje.
Morje je včasih mirno in čisto, drugič razburkano in umazano, včasih je toplo, drugič pa hladno, lahko nas nežno zaziba ali pa premetava … Kadar je temna noč in ne vidimo niti zvezd ali lune, nam pravo smer kaže svetilnik.Tako se tudi na odprtem morju ne izgubimo in nas njegova luč varno pripelje v domači zaliv.

Tretja podoba prikazuje dolgo pot preko gričev in dolin, na katero se odpravljajo tri ovčke. Ena se orientira s kompasom, vendar zaskrbljeno zre predse. Druga z daljnogledom gleda nazaj. Tretja pa z veselim obrazom vabi obe prijateljici, naj odrineta na pot z veselim pričakovanjem. Obsvetljuje jih sonce, veter jim kuštra volno in kobilice jim skačejo na pot, a vesela druščina je prepričana, da lahko skupaj pridejo kamorkoli.

Save

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content