Nova likovna razstava v vrtcu – ga. Katarina Bartolj

Katarina Bartolj se je rodila leta 1996. Po končani Škofijski klasični gimnaziji se je vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Študira na programu Konserviranje in restavriranje likovnih del. To je že njena četrta samostojna razstava. Na ogled so dela male grafike, ki pripadajo trem ciklom.

img_25181. cikel: Koledar

Cikel Koledar se je rodil iz iskrenega zanimanja za stare kulture in njihovo zgodovino. Na grafičnih listih so tako združeni delčki njihove umetnosti, življenja in simbolov, ki so zanje značilni, v koledar njihovih civilizacij. Cikel obsega 12 grafik, od katerih vsaka predstavlja koledar ene starodavne kulture (Egipt, Kitajska, Grčija, Avstralski staroselci, Ljudstva skrajnega severa – Inuiti, Kelti, Etruščani, Slovani, Hindujci, Afričani, Azteki, Severnoameriški staroselci).

Njihovi starodavni simboli, ki jih najdemo na primerih njihove umetnosti, so razporejeni v časovni krog. Ta simbolizira ponavljanje letnih časov in s tem koledar. Nekateri so povezani s številom mesecev, drugi z vremenskimi simboli, nekateri z življenjskim ciklom od rojstva do smrti, zadnji s pismenkami posamezne kulture. Ko pogledamo posamezni koledar, ugotovimo, da gre po eni strani za verno upodobitev kulture, po drugi strani pa za avtorsko reinterpretacijo.

img_3811-001

2. cikel: Juditina zgodba

Navdih za ta cikel je svetopisemska zgodba o Juditi, pogumni judovski vdovi, ki je rešila svoje ljudstvo pred asirskim uničenjem in je tako postala svojim ljudem in njihovim voditeljem simbol poguma in trdne vere ter zaupanja v Božjo pomoč. Juditina zgodba je predstavljena v dveh različicah: grafični odtis in zatem še ročno obdelana in kolorirana verzija enakega odtisa. Zgled za kolorirane grafike so inkunabule (knjige, ki so bile natisnjene v obdobju od 1445 in 1500), prve tiskane knjige. Če bi grafike zložili po vrsti in zvezali skupaj, bi res dobili pravo knjigo!

3. cikel: Božične

V ta del so zbrane različne grafike z božičnimi motivi.

Tehnika vseh likovnih del je linorez. Gre za tehniko visokega tiska, kjer najprej izrišemo podobo, ki jo želimo odtisniti. Nato jo zrcalno preslikamo in prerišemo na temeljnik, ki je lahko linolej ali les. Z posebnimi nožki obdelamo matrico. Tisto kar izrežemo bo na odtisu belo, tisto kar pustimo nedotaknjeno pa bo temno. Pripravljeno matrico s pomočjo valjčka namažemo s tiskarsko barvo in damo v stiskalnico. Matrico prekrijemo s posebnim, navadno tršim grafičnim papirjem in v stiskalnici odtisnemo.

img_6830-001

Vabljeni k ogledu razstave!

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content