Drage osnovnošolke, dragi osnovnošolci, morda si predstavljate, kaj so klasični jeziki, morda ste o tem že kaj slišali, morda ste se jih celo učili. Morda kdo od vas ne ve ničesar o njih. Nič hudega, vsega se učimo od začetka in skoraj vsi ste na začetku na podobni stopnji znanja, tako da ni razloga za skrb. Vsak od vas pa gotovo nekaj ve o Rimljanih in Grkih.

Za začetek si poglejte kratek filmček našega nekdanjega dijaka Mateja, ki vam bo odgovoril na marsikatero vprašanje o latinščini.

 

 

Poglejmo, kako je pri nas s klasičnostjo. Kaj o klasičnosti pri nas gotovo že veste. To, da smo klasična gimnazija, namreč med drugim pomeni, da imamo na urniku tudi latinščino in izbirno grščino.

Ni vse samo jezik, poleg jezika je še kultura. Ali veste, da je to osnova naše današnje civilizacije in osnova za nove jezike, predvsem romanske? Latinščina je zelo logičen jezik in vam pomaga razumeti strukturo jezika, kar pomaga tudi pri učenju neromanskih jezikov in uri specifičen način razmišljanja, konkretno pa pomaga tudi pri nekaterih kasnejših izbirah, kot so medicina, farmacija, pravo … še posebej pa grščina, ki je je res veliko v naravoslovju.

 

 

 

Ali veste, da je latinskega izvora beseda »virus«, ki pomeni strup, »corona« pa pomeni venec, krona?

Če po vsem svetu hkrati zbolimo, je to pandemija. Beseda izhaja iz grščine:

(πᾶν /pan/ vse + δῆμος /demos/ ljudstvo) in pomeni »med vsem prebivalstvom razširjena bolezen«.

Ali veste, da beseda »šola« pomeni brezdelje in prosti čas? Ali veste, zakaj?

 

Te in še veliiiiko zanimivih besed izhaja iz grščine in latinščine. Nekaj jih boste spoznali, če boste kliknili na INFORMATIVNI DAN 2021. Hkrati pa boste na isti povezavi v drugem delu našli še nekaj koristnih informacij o samem pouku latinščine in stare grščine na naši šoli.

 

Pri pouku poleg jezika spoznavamo tudi antično kulturo in književnost. Beremo dela različnih avtorjev in organiziramo tudi kakšen simpatičen recital. Eden zadnjih je bil recital rimske ljubezenske poezije.

 

 

Včasih pa poskusimo, kako bi kakšna antična zgodba, kot je na primer tista o Evridiki in Orfeju, zvenela v rapovski izvedbi.

 

Ste kdaj pomislili, da bi imeli časovni stroj in se odpeljali v preteklost? Mi to naredimo v prvem letniku. Imamo antične dneve in dva dni preživimo v starem Rimu in Grčiji. Poglejte, kaj počnemo.

 

 

Nismo pa v Rimu in Grčiji le preko pouka v šolskih prostorih. V 4. letniku gremo vsi na super ekskurzijo v Rim.

 

Poleti odhajamo na latinsko-arheološki tabor v dežele, kjer so bili nekoč Rimljani: v Španijo, Italijo, Francijo.

 

Oddelek 3. letnika, v katerem se dijaki učijo tudi staro grščino, v septembru odpotuje v toplo in sončno Grčijo.

 

Maturanti, ki se odločijo za maturo iz klasičnih jezikov, pa na enodnevni ekskurziji raziskujejo sledi Rimljanov na Slovenskem.

No, zdaj veste kar nekaj o naši klasičnosti. Možno pa je, da vam še nihče ni povedal, kaj je moto naše šole. V latinščini se glasi »amor magister optimus«, v grščini pa Ἔρως διδάσκαλος ἄριστος  – Eros didáskalos áristos). Naše geslo pomeni, da je ljubezen najboljša učiteljica.

Toplo vam priporočamo ogled še enega simpatičnega filmčka našega nekdanjega dijaka Mateja, ki vas bo ponesel v antično Emono.

Za sladokusce priporočamo še skok na članek Latinščina ni mrtva, je namreč nesmrtna.

Za konec pa se poigrajte z iskanjem odgovorov na vprašanja v antičnem kvizu. Gotovo že kaj veste! 🙂  Dobrodošli pri nas!

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content