23. pevski festival Škofijske klasične gimnazije 2017

Pevski festival je potekal v sredo, 1. februarja, ob 16. uri v dvorani Zavoda sv. Stanislava. Tema festivala je bila “glasbena preteklost in sedanjost”.

Dan potem

Že včeraj zvečer, predvsem pa danes zjutraj, po prespani noči, ko mi v glavi še vedno odzvanjajo melodije in iskrivi domisleki, sem iskreno vesel in ponosen na vseh 18 nastopajočih razredov. Prvič se je zgodilo, da so bili vsi nastopi zelo dobro pripravljeni, da sem dobri dve uri užival vsak trenutek, predvsem pa me je nagovorila vaša neizmerna domiselnost, energija in odrsko izžarevanje. Nadvse razveseljivo je dejstvo, da vsi razredi pojete presenetljivo dobro uglašeno večglasje.

 20170201_Pevski festival_394

Predvsem ste me presenetili 1. letniki s svojimi zrelimi nastopi. Pohvaliti moram tudi 4. letnike – navdušili ste vsi 4 nastopajoči; 4.a z zelo doživeto izvedenim Mixom, dobrim petjem in komičnimi igralskimi vložki, 4.b je bil verjetno še sam presenečen zaradi odziva na duhovito priredbo Čuka, 4.d so prepričali z nadvse poetično opisanim pogledom na svoje profesorje, 4.c pa so upravičeno postali zmagovalci  festivala.

Pošteno je potrebno priznati, da lanski zmagovalni nastop 4.b s priredbo ljudske pesmi Marko skače ni bil presežen in vsaj zame ostaja najboljši nastop vseh dosedanjih festivalov, vendar pa je bila splošna kvalitetna raven festivala zelo, zelo visoka, najvišja do sedaj in izenačena. Strokovna komisija v sestavi: Helena Fojkar Zupančič, Inge Breznik (Zavod za šolstvo RS), Simon Feštanj, Drago Arko, upokojeni nadškog g. Alojz Uran in Damijan Močnik smo zelo težko med mnogimi zelo dobrimi nastopi izbrali in nagradili najboljše.

Nagrade

  • za najboljše debitante (1. letnik) – 1.b

 Nominacije: 1.b, 1.c, 1.č

  • za najboljšo glasbeno priredbo – 2.c (Martin Rode)

Nominacije: 1.b, 2.b, 2.c, 3.a, 4.c

  • za najboljšo izvedbo slovenske ljudske glasbe – 4.b
  • za najboljšo koreografijo – 3.a

Nominacije: 1.b, 2.b, 3.a, 4.c

  • za najboljši pevski razred
  1. 4.c
  2. 2.b
  3. 3.a

Nominacije: 2.b, 2.c, 2.č, 3.a, 3.d, 4.b, 4.c

 

Nejc Zaplotnik je zapisal, da ni pomemben cilj, ampak pot. Del tradicije je, da podelimo nagrade, vendar to niti slučajno ni in ne sme biti glavni cilj festivala. Pomembna je skupna pot, doživetje, spoznanje, da je za uspeh potrebno vložiti precej truda, užitek, da skupaj s prijatelji nastopim pred publiko, premagam ves strah in tremo, ter se pri tem celo zabavam!

 

Damijan Močnik

 

Fotografije festivala si lahko ogledate tukaj.

 

Posnetek nastopa prvonagrajenega razreda:

Save

Save

Save

Save

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content