Pesem mladega srca – letni koncert zborov in orkestrov Zavoda sv. Stanislava

14. maja 2023 so se zbori in orkestra Zavoda sv. Stanislava tradicionalno predstavili na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma. Publika v razprodani dvorani je na 28. letnem koncertu prisluhnila raznolikemu in razgibanemu programu pod naslovom “Pesem mladega srca”.

Kdor vsaj malo pozna svet slovenskega zborovstva, ve, da je glasba v tej ustanovi na posebnem mestu. To smo lahko občutili tudi na nedeljskem koncertu, imenovanem Pesem mladega srca. Kot vsako leto, smo tudi tokrat doživeli zvrhano mero mladostnega navdušenja do glasbe, prepevanja in muziciranja, pomladnega zanosa in poleta. To seveda ni samoumevno in ne pride kar samo od sebe, še posebej dobro to vedo zborovodje oz. dirigenti zborov in orkestrov, ki, predani delu in glasbi, delujejo v tej ustanovi, kot tudi mladi člani vseh vokalnih in instrumentalnih sestavov – Godalnega orkestra Glasbene šole Matije Tomca pod vodstvom Damijana Močnika in mentorstvom Žige Faganela, Orkestra Simfonija 23 z dirigentom Mihom Zupancem Kovačem ter zborov, razvrščenih, »od majhnih do velikih« – Mladinskega mešanega zbora sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije z dirigentom Damijanom Močnikom, Dekliškega zbora sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič, Komornega zbora Megaron, ki ga že od vsega začetka vodi Damijan Močnik, Fantovskega zbora 1. letnika Škofijske klasične gimnazije pod vodstvom Tineta Beca, Dekliškega zbora 1. letnika Škofijske klasične gimnazije pod vodstvom Marjetke Kozmus, Študentskega pevskega zbora sv. Stanislava z dirigentko Meto Praček Prašnikar, Otroškega in Mladinskega zbora OŠ Alojzija Šuštarja z zborovodjema Nadjo Janežič in Tinetom Becom ter (Z)Mešanega zbora Škofijske klasične gimnazije pod vodstvom Marjetke Kozmus.

Verjetno ni šole oz. glasbene ustanove na Slovenskem, ki bi imela tako razvejano glasbeno, še posebej pevsko dejavnost, bolj kot to dejstvo pa velja izpostaviti njihovo izredno kakovost, ki jo kljub množičnosti ohranjajo oz. jo iz leto v leto le še izboljšujejo. Na koncu so se ob spremljavi instrumentalne zasedbe oz. banda, ki so ga sestavljali Simon Prašnikar, Samo Vovk in Miha Friedrich, vsi zbori predstavili še skupaj. Za koreografije sta poskrbela Jon Klemenc in Tanja Pečenko, pri nekaterih izvedbah glasbeno zelo raznovrstnih skladb smo lahko občudovali tudi mlade pevske soliste in njihovo že izdelano pevsko tehniko.

Kaj bi sploh lahko še zapisali ob tako izvrstnem glasbenem dogodku? Morda misel, da si mlad človek svoje vrednote, življenjske poglede, pa tudi delovne navade, zelo učinkovito oblikuje prav ob glasbi, česar se glasbeni pedagogi v Zavodu sv. Stanislava zavedajo že vrsto let in kar smo lahko občutili tudi na tokratnem koncertu. Verjetno ni bilo poslušalca, ki se ga izvedena glasba ne bi kakorkoli dotaknila, to so hvaležni obiskovalci koncerta na koncu izrazili tudi s stoječimi ovacijami.

Polona Gantar, Program Ars, RTV Slovenija

 

Članek v Družini

Prispevek na spletni strani Slovenskega glasbenoinformacijskega centra

 

 

Godalni orkester Glasbene šole Matije Tomca

Dirigent: Damijan Močnik

Orkester Simfonija 23

Dirigent: Miha Zupanc Kovač

Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije

Dirigent: Damijan Močnik

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije

Dirigentka: Helena Fojkar Zupančič

Komorni zbor Megaron

Dirigent: Damijan Močnik

Fantovski zbor 1. letnika Škofijske klasične gimnazije

Dirigent: Tine Bec

Dekliški zbor 1. letnika Škofijske klasične gimnazije

Dirigentka: Marjetka Kozmus

Študentski zbor sv. Stanislava

Dirigentka: Meta Praček Prašnikar

 

Otroški in Mladinski zbor OŠ Alojzija Šuštarja

Dirigenta: Tine Bec in Nadja Janežič

(Z)Mešani zbor Škofijske klasične gimnazije

Dirigentka: Marjetka Kozmus

Fotografije: Jernej Rodič

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content