47. Državno tekmovanje TEMSIG v disciplini ORGLE

Že več kot desetletje se državno tekmovanje organistov tradicionalno odvija na odličnih orglah Zavoda sv. Stanislava. Gre seveda za že desetletja utečeno slovensko “šolsko” tekmovanje TEMSIG, ki poleg orgel obsega tudi vsa ostala glasbila, petje, nastope komornih skupin ter celo solfeggio.

Letos smo orgelski del tega tekmovanja v Zavodu gostili 6. in 7. marca, vendar so tekmovalci iz cele Slovenije skupaj s svojimi predagogi obiskovali Zavod že tedne vnparej, saj so se želeli navaditi na finese naših razkošnih zavodskih orgel in poiskati ustrezne registre za svoj tekmovalni spored, ki je potekal v dveh etapah. Letos se je prijavilo na tekmovanje 22 organistov (verjetno največ doslej) iz večine slovenskih regij od Prekmurja do Primorske. Razdeljeni so bili na štiri starostne skupine od mlajših najstnikov do študentov glasbenih akademij.

Vsi tekmovalci so zelo pohvalili naše velike in zvočno razkošne tromanualne orgle, pa tudi prijetno tekmovalno vzdušje, za katerega smo skupaj znali poskrbeti, kot vedno, člani kolektiva GŠ.

Mednarodna žirija tekmovanja je bila letos prvič petčlanska (doslej trije člani), kar smo vsi doživeli kot odlično novost, saj je ocenjevanje tekmovalcev tako zelo uravnoteženo. Letošnje delo žirije so tekmovalci in njihovi mentorji v veliki večini doživeli kot izrecno spodbudno (torej brez kakih drastično strogih točkovanj), eno ključnih doživetij za udeležence pa je bil, poleg samega nastopa, še zaključni pogovor vsakega tekmovalca z žiranti. Ta je poleg vpogleda v razloge za višje ali nižje število prejetih točk postregel s pretehtanimi strokovnimi predlogi za nadaljnje delo in čim boljši razvoj mladih glasbenikov.

Kolektiv naše GŠ je ponovno odlično sodeloval in izpeljal državno tekmovanje. Vsi so sodelovali odlično, vendar je verjetno prav, da še posebej izpostavimo imena Andreje Kastelec (naša tajnica), Nine Frank (naša profesorica orgel), Barbare Tišler in Mihe Klemenca (ki sta prevzela nalogo tajnika žirije) in seveda našega ravnatelja.

“Veliki finale” celotnega letošnjega tekmovanja TEMSIG je zagotovo koncert izbranih prvonagrajencev. Tudi ta odmevni dogodek (posnela ga je nacionalna TV) je letos zopet potekal v Zavodu sv. Stanislava. In sicer prav na rojstni dan J. S. Bacha, 21. marca! Najprej so se v dvorani Matije Tomca predstavile komorne skupine in vsi razni inštrumenti, koncert pa so sklenili mogočni zvoki orgel v cerkvi sv. Stanislava.

Veseli smo, da je naša hiša gostiteljica tako lepih dogodkov, ki naša prizadevanja napravijo prepoznavna tudi širše po domovini.

doc. Dalibor Miklavčič

 

Rezultati – sreda, 7. marec 2018

 

Rezultati – torek, 6. marec 2018

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content