Božična nostalgija z Dekliškim zborom sv. Stanislava ŠKG na TV SLO 2

Večkrat nagrajeni in mednarodno uveljavljeni Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije pod vodstvom dirigentke Helene Fojkar Zupančič je za letošnjo Božično nostalgijo pripravil izbor skladb srednjeveške skladateljice, teologinje, mistikinje sv. Hildegarde iz Bingna.
Filman koncert smo lahko spremljali v sredo, 28. 12. 2022, ob 18. uri na TV SLO2, na isti dan pa je bila tudi premiera prvih posnetkov posameznih pesmi na YouTubu.

Sv. Hildegarda iz Bingna, Ljubezen preplavlja vse

Dekliški zbor je zadnja leta eden najvidnejših dekliških sestavov na svetu. Je eden izmed petih zborov, ki delujejo na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani. V njem prepevajo dekleta med 15. in 18. letom, vsaka lahko v zboru poje le tri leta, od 2. do 4. letnika.

V preteklem letu je zbor pripravil izjemen glasbeni dogodek, preplet pesmi in plesa z glasbo izjemne ženske srednjega veka, sv. Hildegarde iz Bingna, Caritas abundat in omnia/Ljubezen preplavlja vse. Glasbena predstava je obogatena z novimi uglasbitvami Hildegardinih besedil izpod peresa slovenskega skladatelja Damijana Močnika, ki smiselno povezujejo preteklost s sedanjostjo.

Hildegardina glasba, ki predstavlja glasbeni izraz duhovnosti visokega srednjega veka, je za poustvarjalca zelo zahtevna.
Zato je še toliko bolj dragoceno, da so se tovrstnega projekta lotila tako mlada dekleta. Z vso svojo ustvarjalno močjo so se predala študiju skoraj tisočletnih notnih zapisov in duhovno bogatih besedil, tako drugačnih od vsega, s čimer se srečujejo danes.
Njihove interpretacije pesmi te srednjeveške mistikinje, skladateljice in tudi sicer vsestransko izobražene in raziskujoče ženske so prežete z dekliško milino in tako prepričljive, da prevzamejo še tako zahtevnega poslušalca.

Koncert, poimenovan Caritas abundat in omnia/Ljubezen preplavlja vse s svojo sporočilnostjo ponazarja tudi poslanstvo Škofijske klasične gimnazije, ki se uresničuje v motu Amor magister optimus/Ljubezen je najboljša učiteljica.

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content