Čudovita izkušnja delovno-prijateljskega tabora v BiH

Po prvem tednu poletnih počitnic se je pričela naša nestrpno pričakovana odprava v Bosno. S kombijem smo krenili na dolgo pot proti Jelahu.

Ob samem prihodu so nas toplo sprejeli domačini in tamkajšnji župnik. Ker smo prispeli nekoliko kasneje, so nas takoj postregli z odlično večerjo. V Jelahu smo ostali cel teden, kjer smo pomagali pri pospravljanju, kuhanju, betoniranju, zlaganju lesa in opek in ostalem delu, ki je bilo potrebno. Ob vsakem premoru od dela so nas domačini postregli s številnimi jedmi in kavo. Pri njih smo imeli tudi kosilo, kjer nikoli niso manjkali čevapčiči. Bili so zelo prijazni in veseli vsake malenkosti, ki smo jo naredili. Po celem tednu smo bili že precej utrujeni, saj vsakodnevno delo na soncu ni bilo tako enostavno. Ob večernih urah smo se zopet vsi skupaj zbrali, imeli večerjo in se družili pozno v noč. Preden smo odšli vsak k svoji družini, pri kateri smo prenočevali, smo v cerkvi skupaj zapeli še nekaj pesmi in se Bogu zahvalili za lepo preživet dan. Zadnji dan smo se s težkim srcem poslovili od vseh, s katerimi smo preživeli ta teden, in se jim hkrati tudi mi zahvalili za vso pozornost, ki so nam jo posvetili in vse lepe trenutke, ki nam bodo ostali v spominu.

Pot nas je naslednje štiri dni vodila po Sarajevu, Mostarju, Medžugorju in Zadru, kjer smo se sprehajali po ulicah, polnih turistov, in si ogledali najlepše znamenitosti mest. Imeli smo tudi prosti čas, ki smo ga izkoristili za druženje po mestu, ob kavici ali sladoledu. V zadnjih dveh dneh smo si privoščili osvežitev v Dalmaciji, kjer se je naša pot kmalu obrnila nazaj domov.

Tabor v Bosni je vsem prinesel novo izkušnjo, o kateri bomo zagotovo z navdušenjem pripovedovali še dolgo. Videli smo veliko novega in se ob marsičem tudi zamislili, predvsem ob ljudeh, ki živijo v težkih in skromnih razmerah, a so kljub temu najbolj veseli in hvaležni že samega obiska in kratkega pogovora. S svojo odprtostjo so nam polepšali marsikateri dan in upam, da se kmalu zopet srečamo.

Dolores Kralj, 2. c

 

Prispevek o taboru so objavili tudi na spletni strani župnije v Jelahu in Nedjelje.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content