Damijan Močnik prejemnik nagrade Prešernovega sklada

Veselimo se novice, da je med prejemniki nagrade Prešernovega sklada leta 2022 z Zavodom sv. Stanislava in njegovo zborovsko piramido neločljivo povezani skladatelj Damijan Močnik, ki je nagrajen za ustvarjalni opus vokalne in vokalno-instrumentalne glasbe v zadnjih treh letih.

V obrazložitvi je med drugim zapisano:

Skladatelj Damijan Močnik se je v zadnjih letih uveljavil kot eden najpomembnejših slovenskih zborovskih in vokalno-instrumentalnih skladateljev. O njegovi široki mednarodni odmevnosti pričajo redne izvedbe njegovih skladb na najbolj prestižnih festivalih in v izvedbi najboljših profesionalnih zborov, med katerimi so Zbor švedskega radia, SWR zbor Stuttgart, MDR radijski zbor Leipzig, Vancouver Chamber Choir, Choeur de Radio France, RIAS Kammerchor Berlin, Taipei Philharmonic Chamber Choir, St. Jacobs Kammarkör, Zbor Slovenske filharmonije idr.

Kot skladatelj tedna je bil oktobra 2018 predstavljen na Francoskem radiu in za to priložnost dobil naročilo za novo skladbo Caminante za dva mešana zbora. Decembra 2019 je SWR Vocal Ensemble, ki sodi med najboljše izvajalce sodobne vokalne glasbe v Evropi, na 5 koncertih izvedel 7 Močnikovih motetov, eden izmed koncertov pa je bil posnet za Božični koncertni dan EBU, kar pomeni, da ga je prenašala večina evropskih radijskih postaj. V obeh primerih je predstavitev slovenskega skladatelja na francoskem in nemškem radiu pravzaprav edinstvena, saj je običajno namenjena predstavitvi domače skladateljske ustvarjalnosti.

Med skladateljeve vidnejše dosežke sodi uprizoritev opere Všeč si mi za 6 solistov, mladinski zbor in komorni orkester na libreto Milana Dekleve. Delo je doživelo kar 18 razprodanih predstav in bilo s svojo aktualno družbeno kritiko tudi močno medijsko odmevno.

V zadnjem obdobju je nastalo še nekaj izstopajočih del, med njimi skladba Pasche za sopran solo, moški kvartet, srednjeveška glasbila in tolkala. Gre za mnogoplastno zvočno fresko, napisano na podlagi kartuzijanskih velikonočnih spevov, izvedeno v čarobnem ambientu gotske cerkve samostana v Pleterjah in predvajano po vsej Evropi v sklopu koncertnega dneva EBU. Skladba Peregrinatio, v kateri v poliritmičnem slikovitem prepletu skladatelj poveže tri mešane zbore, je nastala za pomemben festival v Montpellieru. Opozoriti velja tudi na obsežno vznemirljivo kantato An die Freude, ki je nastala po naročilu Glasbene akademije Baden-Württemberg ob praznovanju obletnice Beethovnovega rojstva.

Prešernovo nagrado leta 2022 prejmeta klasični filolog in prevajalec dr. Kajetan Gantar ter muzikolog in dirigent dr. Mirko Cuderman, ostali prejemniki nagrad Prešernovega sklada pa so pesnica in pisateljica Anja Štefan, dramska igralka Jette Ostan Vejrup, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, slikar Dušan Kirbiš in režiserka ter avtorica animiranih filmov Špela Čadež.

Več o nagradah in nagrajencih lahko preberete tukaj in tukaj.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content