Damijan Močnik o novi skladbi Jerusalem

Damijan Močnik je za Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije napisal skladbo z naslovom JERUSALEM / YERUSHALAYIM, ki jo bo zbor zapel tudi na 11. svetovnem zborovskem kongresu julija 2017 v Barceloni.

Skladatelj je o tem delu zapisal nekaj misli:

“JERUZALEM pomeni »mesto miru«, vendar se, tako kot bi odslikaval svet, to mesto vsako jutro znova prebuja v nemiru, konfliktih, sovraštvu … Ideja za skladbo in njena končna oblika je zorela ob številnih pogovorih s prijateljico in dirigentko Heleno Fojkar Zupančič ter na vajah z njenim čudovitim zborom.

V skladbi sem uporabil ime mesta v številnih jezikih (egipčansko, aramejsko, akadsko, hebrejsko, latinsko, grško, arabsko, slovensko) in odlomke iz Psalma 121 v petih jezikih (angleško, hebrejsko, arabsko, latinsko in slovensko). Ker je Jeruzalem sveto mesto treh največjih monoteističnih religij, sem izhajal iz različnih podob judovske, krščanske in muslimanske glasbe. Nastala je slikovita in silovita zvočna freska, ki na eni strani izraža velikanska nasprotja, na drugi pa gorečo prošnjo za mir.”

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content