Dekleta so zastopala Slovenijo na festivalu Europa Cantat

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije je obiskal Estonijo, kjer je na največjem evropskem zborovskem srečanju, ki poteka vsake tri leta, zastopal Slovenijo. Po poletnih pripravah in koncertu pred odhodom v zavodu so dekleta pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič poletela v Talin, od koder so se nam dnevno tudi oglašala.

31. 7. – Prvi  dan v Talinu
Pa smo v Talinu, prestolnici Estonije, mestu, ki leži ob Finskem zalivu in se ponaša z mnogimi arhitekturnimi biseri. Tu se je danes začel festival Europa Cantat. To je festival, ki vsake tri leta eno izmed evropskih mest spremeni v en sam velik oder, kjer en teden dan in noč poje na tisoče pevcev. Letos nas je v Talin prišlo okrog pet tisoč. Izjemno smo počaščene, da bomo na zaključnem koncertu prevzele festivalsko zastavo in jo ponosno ponesle v Slovenijo, ki bo gostiteljica naslednjega Europa Cantat festivala leta 2021.
Danes spoznavamo mesto, ki nam je takoj ob pristanku pokazalo, da leži blizu Finske (do Helsinkov je le 80 km), saj so nam že ulice nudile pravo finsko savno, v hotelu pa nas je pričakala prava tropska klima. Po skupni večerji je sledil še sprehod po starem mestnem jedru, nato pa zaslužen počitek pred dnevi, ko nas čakajo koncerti in priložnostni nastopi.

1. 8. – Koncert v univerzitetnem mestu Tartu
Drugi dan turneje zaključujemo srečne in hvaležne za vse lepe vtise in navdihujoča doživetja. Po dopoldanski vaji smo odpotovale proti jugovzhodu skoraj do ruske meje, v drugo največje estonsko mesto, ki je intelektualno središče Estonije. Tu je sedež najstarejše in najbolj priznane univerze, kjer smo nocoj odpele prvi koncert turneje. Publika nas je nagradila s stoječimi ovacijami in nepozabnimi komplimenti, ki ostajajo v nas kot pohvala za vse naše predano delo in spodbuda za vse, kar nas v prihajajočih dneh še čaka. Po koncertu smo na poti do avtobusa občudovale slikovite ulice in trge, ki smo jih ob prihodu v mesto le bežno zaznale, se čudile poševni hiši in drugim zanimivostim mesta. Kadar se z Estonci ni bilo moč sporazumeti v angleščini in so roke že močno trpele, nas je iz zagat rešila Jerica s svojim znanjem ruščine. Veselimo se jutrišnjega dne, novih koncertnih prizorišč in poslušalcev.

2. 8. – Naš nocojšnji koncert imenovan za vrhunec letošnjega Europa Cantat festivala
Veličastno, nepozabno, mojstrsko, navdihujoče …, to je le nekaj presežnikov, s katerimi so poslušalci opisovali naš nocojšnji (že pred dnevi razprodan) koncert v Talinu. Med eminentnimi gosti so bili častni konzul RS v Estoniji g. Tõnis Tamme, ljubljanski podžupan g. Dejan Crnek, mnogi dirigenti, skladatelji in zborovski pevci z vseh koncev sveta. Peti pred publiko, ki diha s pevci od prvega do zadnjega akorda ter nagrajuje muziciranje z mogočnimi aplavzi in radostnimi izrazi na obrazih prav po vsaki odpeti skladbi, so sanje slehernega zborovskega pevca. Vsega naštetega je bilo nocoj v izobilju v Metodistični cerkvi v Talinu ter že popoldan v Slovenski hiši kongresnega centra. Tam smo nastopile s krajšim programom in povabile vse obiskovalce na naslednji festival leta 2021 v Slovenijo.
“Zdaj smo delo dokončali, zdaj mo pa te sladko spali …”

3. 8. – Zastava festivala Europa Cantat slovesno predana Sloveniji
Nocoj se je s sklepnim koncertom zaključil 20. festival Europa Cantat v Estoniji. Na triurni slovesnosti je nastopilo več kot 5000 pevcev, ki so predstavili delo tega tedna. Estonci so nam odeti v barvite narodne noše prikazali tudi del njihove glasbene in plesne dediščine. Vrh večera je bila predaja festivalske zastave ljubljanskemu podžupanu gospodu Dejanu Crneku in nastop našega dekliškega zbora. Šesttisočglavo občinstvo so pevke pozdravile s pesmijo Bog daj dobro večer in svoj program nadaljevale z Ipavčevo Zimsko, Volkovo Solbico ter pop uspešnico Sing. Že prvo skladbo je občinstvo sprejelo z navdušenjem, ki se je v nadaljevanju le še stopnjevalo. Mladostno igrivost pevk in njihovo srčno povabilo na rezijanski ples je občinstvo sprejelo z glasnimi vzkliki odobravanja. Pri zadnji skladbi je bilo navdušeno do te mere, da so bile solistke nagrajene že med petjem, aplavz ob odhodu z odra pa je bil pospremljen z vpitjem in mu kar ni bilo konca. Sreča naših pevk, ob zavedanju na kako velikem in pomembnem dogodku so imele čast nastopiti, je neizmerna. Z odpeto molitvijo Angelček varuh moj so se dekleta hvaležno odpravila k počitku.

4. 8. – Sproščeno potepanje po Talinu in pot domov
Zadnje jutro v Talinu je bilo za Dekliški zbor sv. Stanislava ŠKG naravnost lenobno. Nikamor se ni mudilo, nobenih pevskih obveznosti ni bilo na urniku, dekleta so bila kar nekam tiha. Kot da bi zdaj vendarle razumela tolikokrat ponovljene dirigentkine besede, da nenehno čebljanje obremenjuje glasilke, ki morajo biti sproščene za petje. Pa ni bilo to, le prijetno utrujene in tako zadovoljne in pomirjene so bile … Talin je v svojem svežem dopoldnevu ponujal veliko možnosti. Več kot tri ure prostega časa so dekleta izkoristila po svoje, seveda, v skupinicah, najmanj po tri. Raziskovanje še neodkritih kotičkov Talina, nakupovanje spominčkov v ljubkih trgovinicah, kopanje v Baltskem morju, navijanje za Iron-man kolesarje na mestnih ulicah, umirjeno posedanje in klepetanje ob kavici, še zadnji pogledi na mesto z obzidja, takšno razkošje je napolnjevalo zadnje dopoldne v Talinu. In potem prevoz z avtobusom na letališče in let preko Münchna do Ljubljane. Letalo je bilo napolnjeno z dekliškim žuborenjem, ki ni nikomur dalo spati. Preveč lepih vtisov in doživetij, sreče in hvaležnosti je napolnjevalo te mlade pevske dušice.
Dekleta so svoje drage na letališču pozdravila s pesmijo in se še zadnjič na turneji poslovila z verzi, Zdaj smo delo dokončali, zdaj mo pa te lahko spali. Bog nam daj edno lübo lejko nouč, lejko nouč!

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content