Dekliški zbor sv. Stanislava ŠKG na 11. svetovnem zborovskem simpoziju

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije bo po zboru Carmina Slovenica iz Maribora šele drugi zbor iz Slovenije, ki bo sodeloval na tem prestižnem zborovskem dogodku.

Svetovni zborovski simpozij je najbolj prestižno netekmovalno zborovsko srečanje, ki ga Mednarodna zveza za zborovsko glasbo (IFCM) že od leta 1987 vsaka tri leta organizira na drugem koncu sveta. Na prihajajočem simpoziju, ki bo že enajsti po vrsti in se bo odvijal med 22. in 29. julijem 2017 v Barceloni, bo sodelovalo 24 izbranih zborov iz Španije, Združenih držav Amerike, Kanade, Japonske, Švedske, Nemčije, Južne Afrike, Argentine, Nizozemske, Danske, Koreje, Irske, Moldavije, Filipinov, Latvije in Slovenije. Nekateri izmed zborov bodo premierno izvedli različna dela 16 priznanih skladateljev, kot so Ēriks Ešenvalds, Bob Chilcott, Jocelyn Hagen, Hideki Chihara in drugi.

Organizatorji simpozija pričakujejo udeležbo več kot 3000 dirigentov, pevcev, skladateljev ter drugih glasbenih strokovnjakov. Program bodo sestavljali koncerti v osrednjem avditorju in v nekaterih izjemnih arhitekturnih biserih v mestu, kot sta npr. Palača katalonske glasbe in Sagrada Familia, predavanja strokovnjakov iz različnih držav, mojstrski tečaji, ki jih bodo vodili Elisenda Carrasco, Helmuth Rilling, Rollo Dilworth in Simon Halsey, ter drugi dogodki. Med njimi velja omeniti glasbeni sejem oz. t. i. Choral EXPO, kjer se bodo predstavljale založbe, producenti, organizatorji festivalov in tekmovanj, ponudniki glasbenih storitev in gradiv … Gre za pomembno platformo za promocijo dogodkov in dejavnosti, predvsem pa za predstavitev in prodajo notnega in drugega gradiva ter strokovne literature.

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije bo sodeloval v drugem delu simpozija, in sicer med 26. in 29. julijem.

Pred letom in pol smo bile povabljene, da se prijavimo na izbor za nastopajoče zbore. Na podlagi vsebinsko utemeljenega predlaganega programa, video in avdio posnetkov in naših referenc nas je strokovni odbor simpozija izbral med 24 zborov z vsega sveta, ki bomo imeli enkratno priložnost nastopiti na tako odličnem glasbenem dogodku.

Helena Fojkar Zupančič

Dekleta pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič se veselijo, da se bodo srečale z nekaterimi svetovno znanimi zbori in imele priložnost, da jim prisluhnejo. Na svoj nastop se že zavzeto pripravljajo in obljubljajo, da bodo s ponosom predstavljale Slovenijo in Škofijsko klasično gimnazijo na tako pomembnem zborovskem dogodku.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content