Dijaki na simulaciji vladne seje

Danes je skupina dijakov Škofijske klasične gimnazije v okviru državljanske kulture obiskala prostore Vlade Republike Slovenije. Tam so imeli priložnost izkusiti, kako potekajo seje vlade, saj so sami opravili simulacijo seje, v kateri so se lahko vživeli v delo ministrov in predsednika vlade.

Na sejo so se predhodno pripravljali, in sicer tako glede formalnega poteka seje kot tudi glede vsebine. Tako so v sejni sobi zasedli mesta ministrskega zbora s predsednikom na čelu in opravili zanimivo razpravo o izbrani temi.

Dijake je na začetku seje pozdravil tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar, ki jim je zaželel uspešno delo in v sproščenem vzdušju dijake preizkusil o njihovi sposobnosti sodelovanja v ministrskem zboru. Izpostavil je še pomembnost državljanske kulture in dijake spodbudil k aktivnemu državljanstvu in kritičnemu presojanju. Na seji “škofijske vlade” je bila prisotna tudi generalna sekretarka Vlade, ki je dijakom pojasnila nekaj osnovnih značilnosti o poteku odločanja na Vladi, njena namestnica pa je po koncu seje podala komentar izvedbe seje naših dijakov. Vse skupaj je bilo za vse prisotne zelo poučno.

Po končani seji pa so se dijaki skupaj z mentorjema in sodelavci vladnega urada za komuniciranje zbrali v medijskem središču, kjer so opravili še proces podajanja kratkih izjav za medije o pravkar končani seji. Na ta način so tako od blizu spoznali tudi, kako deluje proces sporočanja pomembnih odločitev javnosti.

V naslednjem tednu bo skupina dijakov svoj nastop na Vladi predstavila še sošolcem po razredih. To bo nekakšna dodana vrednost letošnje državljanske kulture, ki jo kot obvezno izbirno vsebino izvajamo v 3. letnikih.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo sodelavcem Urada vlade za komuniciranje, da so nam ponudili možnost takega obiska. Tudi v prihodnje si lahko samo želimo uspešnega in predvsem poučnega sodelovanja!

dr. Tadej Rifel

 

Vabljeni tudi k branju prispevka in ogledu fotografij na vladni spletni strani.

 

Dijaki na Vladi RS_14062017_02

Save

Save

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content