Eurostronomia – 3. dan

Na Škotskem so si učenci in dijaki ogledali Znanstveni muzej in prisluhnili Nobelovemu nagrajencu.

18. 9.

Potem ko smo se zjutraj ponovno zbudili dve uri kasneje kot se ponavadi med šolskim letom, smo se z avtobusom odpeljali do Glasgowa, in sicer do Znanstvenega muzeja. Vsem nam je bil zelo všeč, saj ni ravno klasični muzej, ampak je bolj podoben Hiši eksperimentov v Ljubljani, samo da je vse večje in boljše. Eno uro smo se zabavali z različnimi poskusi, nato pa smo si šli ogledat dokumentarni film Hidden universe, kar mi je bil osebno najboljši del dneva. Film je poln prelepih posnetkov vesolja, v ozadju pa je ves čas še odlična glasba. Vprašanje, ki se mi je postavilo, je, zakaj bi mislili, da smo edina bitja v celotnem vesolju, če se še sami sploh ne moremo zavedati, kako zelo majhen delček celotnega vesolja predstavljamo.
Zatem smo se odpeljali še do univerze v Glasgowu, kjer nam je profesor Martin Hendry predaval o gravitacijskem valovanju. Prof. Hendry je bil ožji sodelavec v skupini znanstvenikov, ki so za raziskovanje gravitacijskih valov prejeli Nobelovo nagrado. Več o njihovem raziskovanju si lahko pogledate na YouTubu ali pa preberete na spletni strani LIGO.
Že malo utrujeni smo se nato odpeljali nazaj v Ayr, kjer so se nekateri vrnili na domove, nekateri pa smo večer preživeli na bowlingu, ki so ga organizirale naše gostiteljice.
Dan je bil zelo razgiban, izza oblakov se je prikazalo celo nekaj sončnih žarkov, zapuščam vas pa z mislijo iz dokumentarnega filma: živimo v vesolju, ampak tudi celotno vesolje živi v nas.

Eva Jocif, 4. a ŠKG

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content