Eurostronomia – 4. dan

Večino 4. dne so udeleženci izmenjave na Škotskem preživeli na zanimivih delavnicah, povezanih z astronomijo.

19. 9.

Ko sem se zjutraj po kratki noči zbudila v oblačno jutro, sem se najprej oblekla, postlala toplo posteljo, nato pa sedla k mizi za zajtrk, ki me je že čakal v sobi. Pojedla sem mafin z velikimi koščki čokolade, krof z višnjevo marmelado in poseben čaj z mlekom. Potem sem se odpravila v šolo. Prvih petnajst minut sem se peljala z avtom, nato še slabo uro s šolskim avtobusom. Peljali smo se čez postrižene in živozelene travnike, potem pa smo prišli v mesto, v katerem smo kmalu zagledali tudi šolo.

Zjutraj smo šli na delavnice, ki smo si jih izbrali prej. Šla sem na delavnico, kjer smo delali nekakšnega robotka, ki naj bi raziskoval Mars. Naredili smo ga iz lesenih palčk, plastičnih kolesc, propelerja ipd., kar smo morali kupiti z denarjem, ki smo ga dobili na začetku. V tem sem uživala!
Potem smo imeli odmor za okrepčilno kosilo. Po njem smo šli v skupine za 3 različne delavnice. Naša skupina je šla najprej spoznavat teleskope. Tam so nam o njih veliko povedali pametni možje. Druga skupina je najprej šla v planetarium, v napihljivo kupolo, kjer je gledala koristen filmček s čudovitimi slikami vesolja. Tretjo skupino pa je najprej imel učitelj fizike iz Indije, ki nam je približal pouk fizike tam in naši skupini razložil še delovanje električnih tokov ipd. Na teh treh delavnicah smo se menjali.

Potem smo se slišali in videli z otroki iz makedonske šole. Razložili smo jim, kaj počnemo, se malo pogovorili, nato pa poslovili in odšli na naslednji in danes zadnji sklop delavnic po izbiri. Jaz sem izbrala delavnico, kjer smo iskali najboljšo lokacijo za vesoljsko industrijo na Škotskem in izdelovali zanimive plakate, ki bi lahko privabili ljudi. Pri njih mi je bilo všeč, da smo bili lahko svobodni.
Čez cel dan je bilo zelo vetrovno, tako da naju je z Annie prišla iskat njena mami in naju odpeljala domov, kjer sem dobila okusno kosilo, si nato ogledala film The illusionist, se malo pogovorila, nato pa po napornem dnevu padla v spanec.

Zala Vintar, 9.a OŠAŠ

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content