Glasbena izmenjava na Poljskem – prvi trije dnevi

Po majskem obisku Poljakov v Sloveniji in skupnem nastopu na letnem koncertu v Cankarjevem domu se bodo mladi glasbeniki spet srečali in združili moči, tokrat v Krakovu. Sodelovanje in izmenjave potekajo v okviru Erasmus+ projekta Z glasbo v življenje – Music to life.

V petek, 5. 10. 2018, smo se člani orkestra, skupaj z zborom, v poznih popoldanskih urah odpravili proti Poljski. Po dolgi nočni vožnji smo se v soboto sredi dopoldneva pripeljali v Zakopane. Ko smo se namestili v sobe in pokosili, smo imeli krajšo vajo. Izmenjava se namreč začne v Krakovu šele jutri, dodatna dva dneva pa smo pridno porabili za vaje in – seveda – nekaj koncertov.

Prvega smo imeli že zvečer. Bil je, poleg lepe izkušnje, kakor koncert vedno je, zelo koristen. Našli smo napake in točke v skladbah, kjer smo negotovi, ter jih do naslednjega koncerta že odpravili. V nedeljo smo opoldne sodelovali pri maši in po njej spet imeli krajši koncert.

Okoli treh popoldne nas je na dvorišču pričakalo presenečenje. Prišle so nas iskat kočije. V njih smo se s pesmijo na jeziku peljali do travnika, kjer so nas že čakale Poljakinje, oblečene v domače narodne noše. Popoldne je minilo v znamenju petja ljudskih pesmi, druženja in peke klobas.

Večer pa preživljamo vsak po svoje. Nekateri spremljamo tekočo nogometno tekmo, nekateri pojejo, nekateri se preprosto pogovarjajo, nekateri pa že spijo, vsi v pričakovanju jutrišnjega dne in prihajajočih koncertov.

Martin Rode, 4. c

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content