Glasbena izmenjava na Poljskem – zadnji trije dnevi

Izmenjava, v kateri sta sodelovala naš godalni orkester in mešani zbor, se je v nedeljo zjutraj zaključila, vse lepo, kar je prinesla, pa bo v udeležencih še dolgo zvenelo in odmevalo.

Že zjutraj je sonce nad Krakovom napovedovalo prečudovit četrtek. Prvo polovico tega dne smo preživeli v šoli, kjer smo vadili za sobotni koncert ter tudi za koncert, ki smo ga imeli zvečer. Rahlo utrujeni, saj so bile vaje precej produktivne, smo se odpravili na ogled Krakova, nato pa do cerkve sv. Križa. Po koncertu (že četrtem v tem tednu) ter po okusni večerji smo se odpravili v hotel spat z zavedanjem, da nas jutri čaka nov dan, poln doživetij.

Petkovo dopoldne smo preživeli v samostojnem odkrivanju Krakova; nekateri v starem mestnem jedru, drugi v nakupovalnem centru, spet tretji kje drugje. Ko se je dopoldan prevesil v popoldan, pa smo se odpravili v manj kot uro oddaljen kraj Miechów, kjer so nam po generalki za večerni nastop postregli s tradicionalnim poljskim golažem. Nekaj energije, ki smo jo pri okusnem kosilu prejeli, smo sprostili s plavanjem ali kegljanjem v športnem centru ali pa pri odkrivanju tega ne tako majhnega mesteca. Dan smo zaključili s koncertom, ki si ga bomo zapomnili predvsem po zanimivem občinstvu. Gospe in gospodje v tretjem življenjskem obdobju kar niso mogli skriti navdušenja nad nami.

Tako pa je napočila sobota. Že zjutraj smo zapustili študentski hotel in obiskali malo drugačen del mesta, in sicer Schindlerjevo tovarno ter judovsko četrt. Kakor že vsak dan se tudi tokrat nismo mogli izogniti glavnemu trgu, ki se je z mogočnimi stavbami bohotil v soncu. Po kosilu pa smo se odpravili do cerkve Božje milosti ter popoldne preživeli v pričakovanju velikega večera naše turneje. Cerkev je bila čudovita, prav tako tudi akustika v njej, kar je potrdila generalka. Končno je napočil dolgo pričakovani trenutek zadnjega koncerta na naši turneji. Najprej je nastopil mešani pevski zbor Konzervatorija Friderika Chopina. Po zborovskem petju v spremljavi orgel se je v cerkev naselila glasba našega godalnega orkestra. Pred izvedbo Rutterjeve maše je nastopil še naš mladinski pevski zbor ter Ajda Zala s samostojno skladbo za flavto. Češnjica na vrhu torte pa je bila Rutterjeva maša, Mass of the Children. Izvajali smo jo vsi nastopajoči; oba mešana pevska zbora, simfonični orkester Konzervatorija Friderika Chopina in naš godalni orkester ter solista Miha Zupanc Kovač in Magdalena Pilarz-Bobrowska. O izvedbi ne bi trošila besed, saj je tudi marsikateri poslušalec ob poslušanju ostal brez besed. Mnogo več povejo bučen aplavz ter stoječe ovacije, ki so se oglasile po zadnjem akordu.

Sledila je ne ravno udobna nočna vožnja proti Sloveniji, vseeno pa si upam trditi, da je vsak zaspal vsaj za nekaj časa, saj smo že skoraj v celoti doživeli in preživeli naporno, ampak zelo, zelo lepo ter zanimivo turnejo na Poljskem.

Ana Marija Jevšenak, 4. d

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content