Hommage Stanetu Kregarju

Ob 25-letnici Galerije Staneta Kregarja in slovenskem kulturnem prazniku postavljamo v Kregarjevem in Meršolovem atriju na ogled razstavo sodobnih slikarjev sakralne umetnosti Hommage Stanetu Kregarju. 

Z razstavo Hommage Stanetu Kregarju se slikarja spominjajo:
Jože Bartolj, Lojze Čemažar, Marta Jakopič Kunaver, Andrej Jemec, Mira Ličen Krmpotić, Matej Metlikovič, Valentin Oman, Tomaž Izidor Perko, p. Marko Ivan Rupnik in Jošt Snoj.

Ob obletnici smo izdali tudi katalog razstave Hommage Stanetu Kregarju, pripravili pa smo tudi spominski večer z akademikoma prof. dr. Milčkom Komeljem in prof. dr. Jožefom Muhovičem ter dr. Andrejem Dobleharjem, ki bo v sredo, 6. februarja 2019, ob 18. uri v dvorani Matije Tomca.

Vabilo na odprtje razstave

Vabljeni k branju prispevka, ki ga je pripravil kustos razstave dr. Andrej Doblehar.

Stane Kregar je s svojim obsežnim in kakovostnim slikarskim opusom odločilno zaznamoval povojno sakralno slikarstvo na Slovenskem. Ob pripravi na praznovanje 25-letnice Galerije Staneta Kregarja smo se zato odločili k sodelovanju povabiti najvidnejše likovne umetnike, ki so s svojim delom za slovenske cerkve začeli v osemdesetih letih preteklega stoletja in ustvarjajo še danes, nekateri pa so se tej generaciji pridružili pozneje. S tem so nadaljevalci tradicije Kregarjeve sakralne umetnosti, do katere imajo prav vsi poseben odnos. S svojimi slikarskimi deli s sakralno motiviko in spominskim zapisom se na razstavi in v zborniku Hommage Stanetu Kregarju predstavljajo: Jože Bartolj, Lojze Čemažar, Marta Jakopič Kunaver, Andrej Jemec, Mira Ličen Krmpotić, Matej Metlikovič, Valentin Oman, Tomaž Izidor Perko, p. Marko Ivan Rupnik in Jošt Snoj. Ob aktivnih ustvarjalcih pa se spominjamo tudi že pokojnih umetnikov Janeza Bernika, Franceta Goršeta, Staneta Jarma, Leona Koporca in Veselke Šorli Puc.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content