Informativni dnevi 2017

Na Škofijski klasični gimnaziji in v Jegličevem dijaškem domu sta v petek in soboto, 10. in 11. februarja, potekala informativna dneva. Vzdušje je bilo ponovno zelo prijetno, obiskovalci pa so lahko podrobneje spoznali program in prostore gimnazije ter dijaškega doma.

Osnovnošolci, ki so prihajali z več kot 70 različnih šol, so doma iz zelo različnih krajev od Kobarida do Raven na Koroškem in ob izkazanem interesu se lahko nadejamo, da bo tudi v prihodnjem letu generacija prvih letnikov pestra in pokrajinsko zelo pisana. Veliko obiskovalcev se je po končanem ogledu gimnazije oglasilo tudi v dijaškem domu, ki bo po pričakovanjih, zgrajenih na podlagi preteklih let, v novem šolskem letu ponovno nudil bivališče za približno tretjino bodočih Škofijk in Škofijcev.

Kaj obiskovalce pripelje na informativna dneva in kaj jih navduši

Še vedno velja, da osnovnošolci največ informacij in nasvetov glede vpisa v srednjo šolo ter glede samega obiska informativnih dni dobijo doma, od staršev, bratov in sester ter drugih sorodnikov in prijateljev. Vse bolj pa se zavedamo tudi pomena predstavitve ter informacij, ki jih otroci pridobijo na spletnih straneh Zavoda ter socialnih omrežjih. Zato tudi nekaj več energije vlagamo v tovrstne predstavitve.

V kratkem evalvacijskem vprašalniku, ki so ga osnovnošolci izpolnjevali pred odhodom, smo jih povprašali tudi po njihovem mnenju glede gimnazije in samega informativnega dne. Najbolj jih je navdušil odnos profesorjev Škofijske klasične gimnazije do vseh obiskovalcev. Več kot 90 % jih je dejalo, da so bili z odnosom popolnoma zadovoljni. Tudi sicer so bili obiskovalci z izvedbo dneva odprtih vrat zelo zadovoljni in so tako na vprašalniku kot v osebnih pogovorih s profesorji in dijaki izrazili številne pohvale.

DSC_3460Kaj zanima bodoče dijake

Dijaki bodo ob vpisu na Škofijsko klasično gimnazijo svoj drugi tuji jezik izbirali med francoščino, nemščino, španščino in ruščino, lahko pa bodo izbrali tudi program z grščino. Vse podrobnosti programa vključno z možnostjo izbire tujih jezikov so bile obiskovalcem predstavljene na 12 točkah, razporejenih po prostorih gimnazije, po katerih so obiskovalce po skupni predstavitvi v dvorani popeljali vodiči. Obiskovalci so spoznali poleg jezikov tako tudi potek pouka naravoslovja, ki ima v programu gimnazije pomembno mesto. Slišali so nekaj več o pouku predmeta vera in kultura, duhovnih vikendih in vseh ostalih aktivnostih, ki so namenjene grajenju razredne skupnosti. Izpustili nismo niti predstavitve bogatih mednarodnih aktivnosti in pa seveda precej poudarjene umetniške dejavnosti.

Po videnem je na vsakega izmed obiskovalcev močan vtis naredilo kaj drugega. Med tujimi jeziki je bilo največ zanimanja za pouk nemščine. V naboru vseh ponujenih dodatnih aktivnosti je sodelovanje v zborih glede na njihov ugled verjetno pričakovano na prvem mestu, saj je več kot polovica obiskovalcev izrazila zanimanje zanje. Zanimivo visok pa je tudi skoraj tretjinski interes za sodelovanje pri kemijskem krožku. Med športi je na prvem mestu z enakim odstotkom odbojka. Upamo, da so zares vsi obiskovalci začutili, da bodo imeli na Škofijski klasični gimnaziji obilo priložnosti gojiti in razvijati svoje raznovrstne talente.

DSC_3555Kdo so bodoče dijakinje in dijaki

Generacija, ki se letos vpisuje v srednje šole, je sicer nekoliko večja kot v preteklem letu. V srednje šole se na 23.440 razpisanih mest potencialno vpisuje 17.500 učencev zadnjih razredov osnovnih šol. Na Škofijski klasični gimnaziji je razpisanih 140 prostih mest. Vse štiri katoliške gimnazije, to so poleg Škofijske klasične gimnazije še gimnazije v Mariboru, Vipavi in Želimljah, bodo sprejele do 420 dijakinj in dijakov.

Vesli smo, da smo del šolskega prostora, ki tem dijakom želi in more ponuditi nekaj več, ki resnično gradi na celostni izobrazbi mladega človeka. Preko celotnega programa želimo resnično živeti poslanstvo Zavoda sv. Stanislava, ki smo ga oblikovali v času našega delovanja v naslednjo misel: »Iz vere, upanja in ljubezni v dialogu s svetom ustvarjati pogoje za celovito osebnostno rast posameznika v skupnosti, da bi živel v polnosti in sooblikoval boljši svet.«

Vabimo vas, da si nekaj utrinkov ogledate tudi v fotogaleriji. DSC_3456

Če ste nas obiskali v katerem izmed treh terminov,
upamo, da ste čas z nami preživeli prijetno in koristno.


Vsem devetošolcem želimo obilo modrosti in poguma ter miru
pri sprejemanju doslej ene večjih odločitev vaših življenj.

Veseli in počaščeni bomo, če bosta za vas ta odločitev
Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom.

Kakršnakoli pa bo vaša odločitev, vam želimo, da bi se zavedali, da je prava,
da bi jo zares v polnosti sprejeli in tako veseli doživeli vse dobro in tudi tisto malo manj dobro,
kar bo v vaša življenja prišlo v naslednjih štirih letih.

 

Save

Save

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content