Izjemen uspeh Neže Sušnik na mednarodnem spletnem tekmovanju

Naša učenka klavirja Neža Sušnik je na mednarodnem spletnem tekmovanju Carmel piano Competition prejela 3. nagrado strokovne komisije v svoji kategoriji – 1. nagrada ni bila podeljena.

Tekmovanje bi sicer moralo potekati v Londonu. Všečkov in ogledov na Facebooku je bilo veliko – za kar se mentorica Mateja Valič Presetnik in Neža iskreno zahvaljujeta, prav tako vsem, ki so kakorkoli podprli mlado pianistko. Že sama uvrstitev med finaliste je bila res velik uspeh, nagrada pa je dodatna motivacija za nadaljnje delo.

»Da je Neža zelo nadarjena, vestna in zanesljiva učenka se je pokazalo že na začetku najine skupne poti,« pravi učiteljica Mateja. »Njen napredek je bil viden iz ure v uro, sledili so nastopi, koncerti in seveda je kmalu padla odločitev, da se udeleživa tudi tekmovanja. Že na prvih tekmovanjih je dosegla izjemne rezultate in priznanja, ki pa je niso uspavali temveč le spodbudili k nadaljnjemu trdemu delu. Za sodelovanje na Carmel Piano Competition v Londonu sva se odločili, ker je izbira tekmovalcev potekala na podlagi poslanega posnetka. Rekli sva: »Saj nimava kaj izgubiti,« in bili presrečni, da se je uvrstila med dvajset finalistov. Nestrpno sva pričakovali nastop v Londonu, a žal je vmes posegla pandemija. Tekmovanje so vseeno izvedli v on-line obliki, kar je bila svojevrstna izkušnja za vse, nagrada pa priznanje za delo in hkrati spet vzpodbuda za naprej.«

Neža pa o svojem dosežku takole: »Tekmovanja sem se zelo veselila in se nanj tudi z veseljem pripravljala. Navdušena in zelo vesela sem bila, ko sem bila izbrana med finaliste. Finale pa je žal potekalo drugače kot je bilo predvideno, saj se v London zaradi pandemije nisem mogla odpraviti. Organizatorji so tekmovanje izvedli on-line, kar me je presenetilo, saj sem se morala posneti v roku nekaj dni, teden prej kot bi sicer potekalo tekmovanje. Najbolj sem pogrešala občinstvo, saj sem zaradi izrednih razmer snemala v prazni dvorani. Rada igram ljudem v živo, saj se tako bolje predam glasbi in interpretaciji skladb. Občinstvo pa me nagradi z aplavzom. Tokrat pa so me poslušalci namesto aplavza nagradili z všečki, za kar se jim lepo zahvaljujem.«

Mednarodno žirijo je mlada umetnica prepričala z interpretacijami Chopinovega Nokturna, op. 27, št. 2 in Hačaturjanove Tokáte, ki jima na tem mestu lahko tudi prisluhnete.

Neža in Mateja, iskrene čestitke za izjemen uspeh!

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content