Izkop zavodske zemlje za prenos na Poljsko

22. oktobra, na god sv. papeža Janeza Pavla II., je bila v Parku spomina pred Zavodom sv. Stanislava izkopana zemlja, ki jo bo skupina romarjev konec tedna odnesla na Poljsko v muzej v papežev rojstni kraj Wadowice.

Pri izkopu so bili navzoči člani kolegija direktorja ter predstavniki dijakov, profesorjev Škofijske klasične gimnazije in romarjev, ki se odpravljajo na Poljsko.

Skupina zaposlenih v Zavodu sv. Stanislava je pred dvema letoma obiskala omenjeni muzej, v katerem je razstavljena zemlja iz dežel, v katerih je bil Janez Pavel II. V zbirki so pogrešili slovensko zemljo. Pred prihajajočim romanjem je tako nastala pobuda, da bi tja odnesli tudi zemljo iz Slovenije, konkretno izpred našega zavoda. To je posebej pomenljivo iz več razlogov:

  • sv. papež je leta 1996 obiskal zavod;
  • zavod je bil veliko koncentracijsko taborišče in je zavodska zemlja napojena s krvjo, znojem in solzami slovenskih mučencev;
  • v zavodu letos praznujemo 25-letnico ponovnega delovanja;
  • imamo poljskega zavetnika sv. Stanislava Kostko.

Romarji, med katerimi so številni na različne načine povezani z Zavodom sv. Stanislava, bodo zemljo na Poljsko odnesli skupaj z molitvami za zavod, našo domovino in narod, družine in nove duhovne poklice.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content