Izobraževanje Glasba pri pouku

V okviru programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju smo 5. aprila izvedli seminar z naslovom Glasba pri pouku in z glasbo v življenje. 17 udeleženk je aktivno sodelovalo pri različnih aktivnostih, ki so jih pripravili Damijan Močnik, Helena Fojkar Zupančič in Tine Bec.

Cilj izobraževanja je bilo ponuditi čim več vsebin, ki jih bodo udeleženci lahko uporabili pri svojem delu oziroma iz katerih bodo lahko črpali nove ideje in jih (glede na možnosti, ki jih imajo) vnesli v svojo pedagoško prakso.

Primer upevanja, kakršnega s svojimi zbori prakticira Tine Bec, multidisciplinarni in medpredmetni pogled na glasbo v predavanju Damijana Močnika, predstavitev pozitivnih učinkov ukvarjanja z glasbo oziroma petja v zboru preko intervjuja, kjer je vprašanja postavljal Damijan Močnik, odgovarjala pa je Helena Fojkar Zupančič, konkretni nasveti za delo z zborom, ki so jih v praksi preizkusile tudi udeleženke pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič, predavanje Damijana Močnika o improvizaciji z različnimi vajami ter prikaz razvoja glasbenih in zborovskih dejavnosti v Zavodu sv. Stanislava s pogovorom so bile aktivnosti, ki so se razvrstile tekom dneva.

Upamo, da so udeleženke poleg primerov vaj in dejavnosti, ki jih bodo lahko vnesle v svoje delo, dobile predvsem potrditev, da se splača vztrajati pri vključevanju čim večjega števila učencev v glasbene dejavnosti, saj le-te izrazito pozitivno vplivajo nanje. Izvajalci so jih želeli spodbuditi, da nadaljujejo svoje delo, so iznajdljive v okviru možnosti, ki jih imajo (npr. sklic kratke vaje v času glavnega odmora), ter drzne pri uvajanju novosti.

Izobraževanje je izzvenelo v prijetnem ozračju in s spodbudo, da je glasba tek na dolge proge, padci, ki se zgodijo vmes, pa so le odskočna deska za napredek.

Monika Omovšek

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content