Jernej Grlj – dobitnik Župančičeve frulice 2018

Maturant Jernej Grlj (4. c) je dobitnik Župančičeve frulice 2018 za najboljšega srednješolskega pesnika.

Natečaj že 28. leto organizira Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj, ki je 11. junija na sklepno prireditev v Črnomelj povabil najboljše mlade pesnike in deklamatorje. Strokovna komisija – v sestavi: Igor Divjak (doktor ameriških študij, literarni kritik in prevajalec, letošnji predsednik komisije), Janko Lozar (doktor filozofije in univerzitetni diplomirani prevajalec) ter Veronika Dintinjana (pesnica in prevajalka) – je v utemeljitvi ob izboru Jerneja Grlja za prejemnika Župančičeve frulice 2018 med srednješolskimi pesniki zapisala:

“Avtor izkazuje tenkočutno obvladovanje pesniškega jezika, njegova pripoved je jasna, posebno odliko pa lahko prepoznamo v pripovedni moči, ki skrbi za to, da iz mirnega toka pesniške pripovedi izjemno hvaležno na obalo bralčeve izkušnje skačejo posamezne besede in se lesketajo v svoji nenavadnosti. S tem avtorju uspeva tisto v poeziji težko dosegljivo: kako ujeti v ubranost melodijo pesmi in glas posameznih besed. S tem je vsakič znova, in vsakič drugače, iz ene pesmi v drugo reševan prasklad sveta in posameznih reči, oziroma prasklad govorice in besed. Tu pa domuje – tudi avtorjeva – pesniška lepota.”

Več o zaključni prireditvi lahko preberete na spletni strani organizatorja in na TV kanalu, nekaj fotografij z zaključne prireditve pa prilagamo spodaj.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content