Kit na plaži

V sredo, 16. januarja 2019, je bila v dvorani Matije Tomca premierno odigrana odlična predstava Kit na plaži, ki je nastala v okviru projektne naloge štirih dijakov 3. letnika.

Roman Vinka Möderndorferja je za dramsko uprizoritev priredila Zala Žnidarič, ki je nastopila tudi v vlogi glavne igralke Nike. Zgodba je osnovana na družbeni problematiki sprejemanja drugačnih v sodobnem svetu. Gledalci smo sprva spoznali Nikin vsakdanjik, ko kot odlična učenka na mnogih področjih dosega uspehe in je vsestransko nadarjena, vendar pred svojimi prijatelji skriva svojo družino, saj jo je sram svojega brata, ki ima Downov sindrom. Na odru je tako nastopil tudi Zalin sorodnik z Downovim sindromom in s tem dramsko uprizoritev naredil zares pristno.

Zame je bila to prva predstava, v kateri je igral tudi fant z Downovim sindromom, poleg tega pa tudi prva, ki je prikazovala takšno družbeno tematiko. Njen razplet me je zato zelo zaznamoval in v meni vzbudil razmišljanje ter čustva, ki so me, tako kot tudi nekatere ostale gledalce, ob koncu igre spravila v solze.

Če bi si predstavo radi ogledali, vas vabimo na ponovitev, ki bo v četrtek, 24. januarja 2019, ob 16.30 v dvorani Matije Tomca.

Jona Dežman, 3. č

Fotografije: Jerneja Golob

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content