Ko se prebudi cesar Trajan (ali latinski večer na OŠ)

Po koncu antičnih dni na razredni stopnji Osnovne šole Alojzija Šuštarja so učenci prvega do petega razreda na latinskem večeru za svoje starše pripravili predstavitev delavnic in uprizorili nekaj mitov, ki so jih spoznali. Na vrhu Trajanovega stebra, ki so ga pomagali graditi prav vsi razredi, se je 1.900 let po svoji smrti zbudil celo sam cesar Trajan in z obiskovalci delil nekaj spominov svojega življenja.

Rdeča nit antičnih dni je potekala v znamenju 1.900-letnice smrti cesarja Trajana. Leta 117 je imel rimski imperij svoj največji obseg v zgodovini, kot so v teh dneh spoznavale učenke in učenci. S svojimi približno 5.000.000 km2 je bil večji celo od ozemlja današnje Evropske unije, katere 28 držav pokriva približno 4.500.000 km2.

Poleg poslikave osnovnošolskega trajanovega stebra, ki je visok 4 metre in s svojim premerom 60 cm omogoča skoraj 40 metrov različnih slik in risb, je bilo za osnovnošolce pripravljenih še dober ducat drugih delavnic.

Tisti bolj ustvarjalni so ustvarjali mozaike. Najmlajši iz papirja, starejši iz doma poslikane fimo mase, najstarejši pa so iz ploščic ustvarili zelo lep mozaik, ki bo uokvirjen tudi v prihodnje krasil osnovno šolo. Poleg tega so učenci spoznali in uprizorili štiri mitološke zgodbe o Evropi in treh vladarjih stare Grčije in zanje pripravili tudi scene ter kostume. Učenci četrtega razreda so se urili za legionarje, po tem ko so si izdelali svojo vojaško opremo. Petošolci pa so podrobneje spoznavali geografijo imperija ter jo primerjali z današnjo Evropsko unijo, pripravili pa so tudi nekaj antičnih jedi, ki so po končani prireditvi s pladnjev izginile hitreje kot lahko rečeš: “Trajan se je vrnil v zgodovino in antični dnevi se ponovno vrnejo prihodnje leto.”

Hvala vsem sodelujočim, hvala vsem obiskovalcem za obisk in se vidimo ponovno prihodnje leto.

Valete!

DSC_0471 DSC_0475 DSC_0484 DSC_0511 DSC_0521 DSC_0537 DSC_0548 DSC_0554 DSC_0566 DSC_0453

Save

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content