Koncert ob slovenskem kulturnem prazniku

V torek, 6. februarja 2024, je Glasbena šola Matije Tomca pripravila tradicionalni koncert ob slovenskem kulturnem prazniku za dijake Škofijske klasične gimnazije.

V uvodu je prisotne nagovorila alumna prve generacije škofijcev, gospa Neža Karlin, profesorica latinščine in grščine na gimnaziji. Že trideset let se njena življenjska pot intenzivno prepleta z našim zavodom. V svojem nagovoru je poudarila razvijanje kulture srca, da bo ljubeče, sočutno in pošteno.

Dragi dijaki, kar bi vam pravzaprav rada povedala je tole: Stvarnik vas je obdaril s čudovitimi talenti in sposobnostmi, ki se kažejo na najrazličnejših področjih. Poklicani ste, da jih negujete in razvijate! Upam, da vas k temu spodbuja tudi okolje našega zavoda! A za polno življenje to ni dovolj! Vaša najpomembnejša naloga je, da razvijate kulturo svojega srca, da bo ljubeče, sočutno in pošteno! Da bo znalo odpuščati in dati drugo priložnost, da bo v tem svetu, ki je poln prividov, iskalo dobro, lepo in resnično! Razvijajte človečnost v sebi, humanizem! Vsi ste na pragu odraslosti. Ne glede na to, na katerem področju človeške družbe boste čez nekaj let dejavni, boste morali biti ljudje, ljudje z veliko začetnico. Se spomnite anekdote o Diogenu, tistem čudaškem grškem filozofu, ki je živel v sodu? Zgodba pripoveduje, da je nekoč sredi belega dne po tržnici hodil s prižgano svetilko v roki. Na vprašanje, kaj počne, je odgovoril: »Iščem človeka.« Dragi dijaki, bi vas Diogen v množici prepoznal?

Celoten govor lahko preberete tukaj.

Kulturni program so oblikovali učenci GŠ Matije Tomca in obenem tudi dijaki ŠKG iz oddelkov flavte, petja, violine, kitare in jazz petja, slišali smo lahko tudi recitacije izbranih psalmov in poezije.

Koncertni list

Za projekcijo z napovedmi glasbenih točk smo izbrali detajle umetniških slik akademika prof. Andreja Jemca, čigar razstava je do 20. marca na ogled v Kregarjevem in Meršolovem atriju

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content