Koncert ob slovenskem kulturnem prazniku

Dan pred slovenskim kulturnim praznikom se je 5. in 6. šolsko uro Dvorana Matije Tomca zaporedoma zapolnila z dijaki Škofijske klasične gimnazije, ki so prisostvovali umetniškemu dogodku ob slovenskem kulturnem prazniku.

 

»Dolgo je ostala in gledala v skulpturo, ki se je izvijala iz kamnitega objema. Komajda opazne linije, slutnja podobe. To ni bilo bistveno. Videla je nekaj drugega. Kiparja, ki je dal svojo dušo v roke večnosti, umetnosti. In ima zdaj razgaljene prsi, da tudi ona lahko gleda vanjo, pustil jo je odprto zanjo. Še bolj kot včeraj hišo.«

(Mateja Gomboc: Dantejeva hiša)

 

Koncert je bil živ preplet glasbe, besede in podobe. Po jedrnatem uvodnem nagovoru ravnatelja Glasbene šole so pred zbranim občinstvom nastopili njeni učenci – med njimi več solopevcev, ki so ob klavirski spremljavi občuteno zapeli slovenske samospeve ter raznoliki nastopi flavtistk, kitarista, violinistke in pianistk. Glasbene točke sta z umetniško besedo prepletla dijaka, ki sta prebrala izbrane odlomke iz romana Dantejeva hiša profesorice slovenščine Mateje Gomboc. Profesorica je bila sicer napovedana tudi kot slavnostna govornica, vendar je žal zbolela. Celoten dogodek je spremljala pretanjena projekcija fotografij kipov človeških postav (po izboru M. Gomboc), oživljene mrtve materije, ki je tudi eden osrednjih motivov romana.

Fotografije s koncerta si lahko ogledate tukaj.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content