Med modro svetlobo in modrim nebom

Od 9. do 11. maja 2024 je v Zavodu sv. Stanislava potekala mednarodna konferenca Med modro svetlobo in modrim nebom: Izzivi vzgoje v digitalni dobi, ki smo jo organizirali v sklopu praznovanj ob 30-letnici ponovnega delovanja Zavoda sv. Stanislava.

Konferenco je s pozdravnim nagovorom otvoril mag. Anton Česen, direktor Zavoda sv. Stanislava. Nato so sledila krajša predavanja o vlogi Cerkve v vzgoji in izobraževanju, njenih usmeritvah ter izzivih. Predavali so: Anton Jamnik (ljubljanski pomožni škof in predsednik Komisije za šolstvo pri SŠK), Paul Meany (predsednik Evropske zveze katoliških šol), Gerald Cattaro z Univerze Fordham, Marie Theres Igrec s Katoliške teološke fakultete na Dunaju.

POSNETEK

Petek je bil posvečen razpravam o digitalizaciji in umetni inteligenci v šoli, na katerih so sodelovali strokovnjaki iz Slovenije in tujine.

Dopoldan smo se soočili z vplivom digitalizacije na razvoj otrok in mladih. Z Irske je prišel Brian O’Neill (upokojeni profesor na TU Dublin), ki je predstavil rezultate več raziskav med otroki in mladimi (tudi na ravni EU, ker je član delovne skupine Sveta Evrope); Andy Abgottspon (ustanovitelj podjetja Hazu) je predstavil nekaj možnosti uporabe umetne inteligence v pedagoškem procesu; Igor Pesek (vodja Službe za digitalizacijo izobraževanja) smernice za digitalizacijo v šolstvu; Benjamin Tomažič (direktor Inštituta Integrum) pa konkretne priložnosti in nevarnosti digitalnih medijev. Pogovor je povezoval Tomaž Valjavec (direktor poslovanja Azure, CEMA, Microsoft).

POSNETEK dopoldanskega dela o digitalizaciji

V petek popoldne smo se konkretneje dotaknili priložnosti in pasti umetne inteligence v pedagoškem procesu. Laura Knight, strokovnjakinja za umetno inteligenco iz Anglije, je nakazala možne poti za šolo prihodnosti; svoj pogled na umetno inteligenco so predstavili in v pogovoru soočili Marko Grobelnik (raziskovalec umetne inteligence na IJS), Andrej Brodnik (profesor na FRI) in Irena Nančovska Šerbec (profesorica na Pedagoški fakulteti), pogovor je moderiral Jonas Miklavčič (asistent na Teološki fakulteti).

POSNETEK popoldanskega dela o umetni inteligenci

Poleg plenarnih predavanj so konferenco vsebinsko obogatile tudi predstavitve dobrih praks učiteljev iz Slovenije in tujine, program pa so glasbeno popestrili učenci Glasbene šole Matije Tomca.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content