Obeleženje 500-letnice reformacije v Zavodu sv. Stanislava

16. stoletje je bilo za kristjane v Evropi zelo težko, saj je prišlo do hudih konfliktov. Evropa se je razdelila na dva dela. V današnjem času kristjani vse bolj čutimo potrebo po medsebojnem zbliževanju in premoščanju delitev iz zgodovine. Zato smo želeli v Zavodu sv. Stanislava na poseben način obeležiti 500-letnico reformacije.

V sredo, 18. oktobra 2017, smo gostili evangeličanskega duhovnika dr. Aleksandra Erniša. Za dijake je pripravil bogoslužje, pri katerem sva sodelovala kaplana Martin Zlobko in Marko M. Stegnar z branjem Božje besede ter dijaki s petjem. Gost nas je nagovoril najprej s svojo prijaznostjo ter z veselim in sproščenim razpoloženjem. Obogatil nas je s svojimi življenjskimi izkušnjami in nam spregovoril, kaj je sporočilo reformacije za današnji čas. Na koncu je dejal:

»Čim manjša je ljubezen, tem večji je strah. Čim večja je ljubezen, tem manjši je strah.«

Po pouku so v knjižnici dijaki v okviru »Škofijske strele« gostili Matjaža Črnivca (Evangelijska krščanska Cerkev) in Milana Knepa (katoliški duhovnik). Spregovorila sta nam o reformaciji in o ekumenskih izzivih protestantov in katoličanov.

Prepričan sem, da so prijateljska srečevanja med kristjani različnih veroizpovedi zelo pomembna v procesu ekumenizma. Medsebojna ljubezen, kakršno nas uči Jezus, je najboljši način premoščanja razlik med kristjani. V Svetem Duhu lahko prepoznavamo globoko povezanost med nami, saj smo vsi prejeli isti krst in istega Duha.

Marko Mohor Stegnar

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content