Obisk iz Würzburga

V torek, 26. marca 2019, je bila v našem zavodu na že dolgo načrtovanem obisku skupina desetih članov katoliškega akademskega in študentskega društva Unitas-Hetania iz Würzburga.

Dva izmed gostov sta bila naša nekdanja dijaka Marko Planinc in Jan Pintar, ki jima je to društvo financiralo študij v Würzburgu. Ko je društvo dosegla novica o ponovni ustanovitvi škofijske gimnazije, je leta 1997 ustanovilo sklad za štipendiranje slovenskih študentov, dijakov ŠKG. Prvi, ki je pod okriljem tega društva končal študij, je bil dijak naše prve generacije Pavel Orešnik.

Pobudo za obisk je dal gospod Michael Steimer, predsednik akademskega društva in skrbnik sklada za štipendiranje dijakov ŠKG v Würzburgu. Ker so gostje v zavodu preživeli cel dan, so imeli priložnost dobro spoznati utrip posameznih enot. Srečali so se s profesorji ŠKG in jih seznanili z delovanjem društva Unitas ter z maturanti nemščine ob zanimivem pogovoru preživeli uro pouka.

Gospod Steimer je z navdušenjem in hvaležnostjo pripovedoval o izkušnjah, ki jih člani društva imajo z našimi nekdanjimi dijaki, ki so bili oz. so dobri študentje ter zavzeti in delavni člani društva. Z veseljem bodo tudi v prihodnje posameznim našim dijakom omogočali študij v Nemčiji.

Razlog za zanimanje in naklonjenost našemu zavodu je zagotovo vez, ki sega daleč v zgodovino, še v čas pred ustanovitvijo zavoda. Član društva je že leta 1877 postal škof Anton Jeglič, ko je bil na študijskem potovanju po Nemčiji. Stike s člani društva je z občasnimi obiski ohranjal še potem, ko je bil že knezoškof v Ljubljani. Osnovni princip društva je virtus – scienta – amicita; vrlina, znanje, prijateljstvo.

Irena Bolta, prof. nemščine in koordinatorka obiska

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content