Obisk nemške veleposlanice v Zavodu sv. Stanislava in na Škofijski klasični gimnaziji

V sredo, 12. oktobra 2022, smo v zavodu in gimnaziji gostili nemško veleposlanico v Sloveniji, gospo Natalie Kauther. V dobrih dveh urah, ki smo ju imeli na razpolago, smo jo želeli čim bolje seznaniti s celotnim zavodom in ji približati šolski utrip v gimnaziji, saj se je na obisku pri nas mudila prvič.

V prvem delu programa ji je gospod direktor Tone Česen ob diorami zavoda in Rupnikovem mozaiku v cerkvi predstavil zgodovino zavoda in njegove enote. V salonu Janeza Pavla II. sva jo profesorja nemščine na gimnaziji Peter Prašnikar in Irena Bolta seznanila s položajem nemščine in organizacijo pouka pri drugem tujem jeziku. Več kot polovica škofijcev se kot drugi tuji jezik uči nemščino, kar se gospe Kauther zaradi geografskih danosti Slovenije in intenzivnostjo sodelovanja med državama, predvsem na gospodarskem področju, zdi logično in smiselno. Pred srečanjem z dijaki v knjižnici smo jo gostitelji peljali še v gimnazijski del, kjer je spoznala našega novega ravnatelja, gospoda Riharda Režka. Naše pogovore je s svojo švicarsko nemščino popestril ravnatelj glasbene šole, gospod Daniel Eyer.

Osrednji del srečanja se je odvijal v knjižnici, kjer se je zbralo približno 30 dijakov različnih nemških razredov iz vseh štirih letnikov. Pogovor z veleposlanico so suvereno vodili dijaki Eva Čampa iz 3. a ter Monika Kavčič in Timotej Gorjanc iz 4. d. Izhodišče za pogovor so bila zelo različna vprašanja, povezana z delom veleposlanice ter življenjem v Sloveniji in Nemčiji, ki so jih predhodno oblikovali dijaki različnih nemških razredov. Gospa Kauther je že v času priprav na obisk izrazila željo, da bi se rada srečala z dijaki in imela priložnost odgovoriti na čim več njihovih vprašanj.

Nekaj zanimivih drobcev iz pogovora: gospa Kauther si delovno mesto veleposlanice deli s svojim možem Adrianom Pollmannom tako, da se na delovnem mestu menjavata vsakih osem mesecev, drugi pa medtem skrbi za njune tri otroke. Pravi, da je to do sedaj prvi in edini tak primer v zgodovini nemške diplomacije. Občuduje zelo visoko raven znanja tujih jezikov pri Slovencih, po njenih dosedanjih dvoletnih izkušnjah tudi blagajničarka v trgovini tekoče govori angleško. Hvaležna je Slovencem za naš sodelovalen in prijateljski odnos do Nemcev, ki se ji glede na zgodovino, povezano z grozodejstvi vojne, ne zdi samoumeven. Predvsem pa je navdušena nad našim zavodom, mogočnostjo in urejenostjo stavbe ter organizacijo in delom vseh enot v njem.

Svoje občutke ob obisku je izrazila z zapisom v zavodsko knjigo gostov:

Kakšna šola! Prisrčna hvala za vpogled v zelo poseben svet, poln topline, znanja, energije. Ob obisku si človek zaželi le eno: zopet biti otrok, ki mu je dana velika sreča, da lahko hodi v to šolo!

Natalie Kauther, nemška veleposlanica

Irena Bolta, prof., organizatorka obiska

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content