Od plesov do francoske glasbe – koncert klavirskega dua Scaramouche

Nekaj je bilo drugače. Ista dvorana, iste luči, isti stoli. Ampak tistega torkovega večera, 14. februarja, je vendarle nekaj bilo drugače. Klavir … klavirja sta bila dva. Eden nasproti drugega. Pripravljena.

Pianistki Neža Koželj in Nadja Rus, skupaj znani kot klavirski duo Scaramouche, študirata klavir na ljubljanski Akademiji za glasbo, v Grazu pa se mojstrita na študiju komorne igre. Glasbenici sta večkratni nagrajenki državnih in mednarodnih tekmovanj. Z zmago na tekmovanju Golden Classical Music Awards sta si priigrali 1. mesto ter nastop v sloviti Carnegie Hall v New Yorku, kamor odpotujeta marca letos – nastop v Zavodu sv. Stanislava je bil tako njun zadnji recital pred odhodom v Novi svet.

Koncertu sta nadeli ime Od plesov do francoske glasbe in nas povabili na glasbe polno pot. Prek Skandinavije smo se odpravili z Norveškimi plesi Edvarda Griega, s Polovskimi plesi A. P. Borodina in Ruskim plesom I. F. Stravinskega zašli v neznanska prostranstva Rusije – nato za hip postali, da smo lahko na novo zajeli dah, ki nam ga je kmalu spet vzelo – in nas odpihnilo proti zahodu, kjer so se pred nami zalesketale dragotine iz zakladnice francoske glasbe, Scaramouche D. Milhauda in Variacije na Beethovnovo temo C. Saint-Saënsa.

Občinstvo vseh starosti, ki je dodobra napolnilo dvorano, je z navdušenim ploskanjem mladi umetnici spodbudilo še k dvema dodatkoma, ki sta živahno zaokrožila iskriv večer klavirskih poigravanj.

IMG_4682 IMG_4698 IMG_4704 IMG_4716

Save

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content