Okrogla miza o mladi generaciji

V sredo, 15. 2., je v skupnem prostoru Jegličevega dijaškega doma potekala okrogla miza z naslovom “Izstradanost duha in volje mlade generacije”, ki sta jo skupaj organizirala Škofijska strela in gibanje Prebudimo Slovenijo.

Na njej so sodelovali pisateljica Alenka Puhar, ravnatelj Dušan Merc in nekdanji dijak Martin Nahtigal. Pogovor je vodil nekdanji ravnatelj Škofijske klasične gimnazije gospod Jože Mlakar. Slednji je pogovor začel s kratkim razmislekom o stanju današnje mladine, s katerim je spodbudil prve odzive gostov. Med drugim je bilo izpostavljeno nezaupanje v sedanji šolski sistem, s čimer pa se niso strinjali vsi govorci. Gospod Merc je kot največji problem med mladimi danes izpostavil ideologijo materializma, temu pa dodal še nesprejemanje odgovornosti. Pri tem ključno vlogo odigra tudi šola. V nadaljevanju je Martin Nahtigal opozoril na ločitev med vzgojo in izobraževanjem, ki bi se morala dopolnjevati tako v družini kot v šoli. Gospa Puhar pa je v svojem odzivu posebej poudarila socialno čutečnost, ki bi morala biti osnovni civlizacijski zakon. Zanimiva je bila tudi ideja o tem, da so glede obnašanja skozi čas dejansko bolj konstantni otroci, medtem ko so se v zadnjih letih zelo spremenili vzorci obnašanja nekaterih staršev, ki so bili že sami vzgojeni v potrošniški družbi. Druga zanimiva misel pa je zadevala bolj splošno raven današnje družbe, ko je bilo rečeno, da nam je projekt otrokovih in človekovih pravic zrasel čez glavo in smo nekatere stvari pripeljali do absurdnih situacij.

V nadaljnjem poteku pogovora se je v izmenjavo stališč vključila še publika, ki so jo v večini sestavljali dijaki in profesorji Škofijske klasične gimnazije. Izkazalo se je, da imajo mladi o samih sebi različna mnenja kot starejša generacija in da so hkrati tudi med njimi določene razlike v tem, kako razumejo svojo vlogo v družbi in kaj pričakujejo od izobraževalnega sistema.

Dogodek je pokazal na nujnost izmenjave mnenj o tako aktualni temi kot so mladi. Vse pohvale si zasluži izvedba okrogle mize z gosti in povezovalcem na čelu, saj ni šlo samo za pasivno poslušanje prispevkov povabljenih, ampak za aktivno izmenjavo in živ dialog med vsemi zbranimi. Upamo, da se kaj takega kmalu spet ponovi!

20170215_Okrogla_miza_-_Izstradanost_duha_in_volje_mlade_generacije_025 20170215_Okrogla_miza_-_Izstradanost_duha_in_volje_mlade_generacije_046 20170215_Okrogla_miza_-_Izstradanost_duha_in_volje_mlade_generacije_053

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

 

 

Save

Save

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content