Okrogla miza s podmladki političnih strank

16. 3. je na naši gimnaziji potekala okrogla miza, kjer so se podmladki šestih parlamentarnih in neparlamentarnih strank v duhu prihajajočih parlamentarnih volitev predstavili dijakom in dijakinjam tretjih ter četrtih letnikov.

Okroglo mizo so v celoti organizirali dijaki 4. č in 4. d (Marko Praček, Klara Susman, Žiga Škerbec, Ema Loy, Lea Lipič), ki pod mentorstvom profesorja dr. Tadeja Rifla letos sodelujejo v Erasmus+ projektu AFIRME skupaj s šolama iz sosednjih Italije in Avstrije. V projektu AFIRME dijaki spoznavajo pomen aktivnega državljanstva in soustvarjajo vsebine, ki bi spodbujale mlade k aktivnemu pristopu do družbeno-političnih problemov. Tako je v ta namen nastala tudi okrogla miza, ki je ciljala na to, da bi dijaki z volilno pravico oz. tisti, ki bodo do nje v kratkem postali upravičeni, iz prve roke spoznali, za kaj se zavzemajo stranke in bi se tako morda v večjem številu udeležili prihajajočih volitev. Organizatorji okrogle mize so želeli, da bi bili dijaki nagovorjeni s strani svojih vrstnikov, ki so se odločili za vstop v politično življenje, zato so povabili predstavnike podmladkov strank. Povabilu so se odzvali Arne Jakob Zakrajšek za Levico, Simona Purkat za SDM (SDS), Luka Goršek za Mladi forum (SD), Katja Berk Bevc za MSi (NSi), Lucija Tacer za SvoboDA in Andrej Jerman za Novo generacijo (SLS). Na okrogli mizi so bile pod drobnogled vzete tudi teme, ki se neposredno tičejo mladih (npr. šolanje v domovini, možnosti zaposlitve v domovini, stanovanjska politika, aktualno vprašanje vojne v Ukrajini in stanje slovenske vojske …).

Okroglo mizo sta vodila Marko Praček (4. č) in Klara Susman (4. d). Dogodek se je začel s tem, da so predstavniki nagovorili poslušalce in na kratko predstavili, za kaj se zavzemajo člani njihovih strank. Nato sta voditelja izmenično brala trditve, na katere so se gosti morali odzvati s »s strinjam se« oz. »ne strinjam se«, štirje izmed njih pa so lahko še utemeljili svojo izbiro. Okrogla miza se je končala s povabilom, da dijaki iz občinstva zastavijo svoja vprašanja predstavnikom strank. Splošen odziv na dogodek je bil odličen, gosti so pohvalili namen ozaveščanja mladih, dogodek pa je privabil tudi pozornost televizijske hiše Planet TV, ki je nekatere posnetke vključila v svoj prispevek o vlogi mladih v politiki.

Okroglo mizo si lahko ogledate v posnetku:

Amber Bervar, 4. č

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content