Okrogla miza z delodajalci

6 zanimivih gostov, 6 zanimivih življenjskih zgodb in poklicnih poti ter veliko koristnih nasvetov za življenje.

V četrtek, 9. februarja, smo v okviru projekta Karierni dan, ki je pod okriljem Zavoda Nefiks potekal po celi Sloveniji, na Škofijski klasični gimnaziji pripravili okroglo mizo z delodajalci.

Želeli smo zajeti različne profile izobrazbe ter poklicev, ki jih naši gostje opravljajo. Naši gostje so bili: g. Klemen Ban, ing. računalništva, predstavnik firme IMS, ki se ukvarja z zvokom in vibracijami; g. Boris Korenčan, uni. dipl. gradbenik, samozaposlen, sodni izvedenec za gradbeništvo in sodni tolmač za nemški jezik; g. Tadej Mrak, uni. dipl. ing. strojništva, zaposlen v podjetju Sonnenkraft Solar System v Avstriji; ga. Živa Novak Antolič, redna profesorica na medicinski fakulteti, upokojena zdravnica porodništva in ginekologije, izvaja delavnice mehkih veščin; g. Tim Prezelj, mladi raziskovalec, študent biokemije, asistent na medicinski fakulteti; ter g. Tone Homar, uni. dipl. teolog in ekonomist, ekonom Zavoda sv. Stanislava, človek s štirimi poklici.

Spoznali smo njihove življenjske in poklicne poti. Pogovarjali smo se o razlikah med redno zaposlitvijo in samozaposlitvijo, o razlikah pri zaposlovanju v tujini in pri nas, o usklajevanju družinskega in poklicnega življenja, o pomembnosti skrbi zase in svojo osebno rast, o gradnji odnosov, odgovornosti do sebe in do družbe. Gostje so poudarili, da je pri odločanju o nadaljnji poklicni poti najpomembneje poslušati svoje srce. Delodajalci pri zaposlovanju velik pomen dajejo predanosti in iznajdljivost, ki ju nekdo pokaže. Pomembna kvaliteta je, da znamo biti pošteni do sebe. Vsi se moramo zavedati, da je tudi neuspeh del uspeha. Pomembno je, da smo aktivni in gledamo naprej. Med študijem je pomembno, da si nabiramo izkušnje, ki bodo koristile pri nadaljnji karieri poti in s katerimi si nabiramo potrebne kompetence, ni vse v zaslužku. Eden gostov je dijake ob zaključku okrogle mize nagovoril, naj se zavedajo, da je poklicna pot samo del njihove poti in naj sklenejo zavezo sami s seboj, da življenja ne bodo vrgli stran.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content